Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny chlebek na drożdżach

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 6 szklanek
woda 1,5 szklanki
mleko 1 szklanka
drożdże 20 gram
margaryna 1/4
sól 2 łyżeczki
cukier 0,5 łyżeczki
mak do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chlebek na drożdżach

Kroki postępowania

1
Do dużej miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i czekamy aż drożdże się nieco rozpuszczą, następnie wlewamy 0,5 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody oraz wsypujemy 0,5 szklanki mąki pszennej i mieszamy drewnianą łyżką – odstawiamy do 5 minut. W tym czasie topimy margarynę a zimne mleko łączymy z pozostałą (1 szklanką) wrzącej wody.
Krok 1 - Pszenny chlebek na drożdżach foto
2
Następnie do zaczynu wlewamy stopioną margarynę, dodajemy sól oraz na przemian stopniowo dolewamy mleko z wodą oraz wsypujemy przesianą mąkę – ciągle mieszamy drewnianą łyżką.
Krok 2 - Pszenny chlebek na drożdżach foto
3
Kiedy dodamy już wszystkie składniki to ciasto przerzucamy na blat i zagniatamy do 7 minut. Ciasto ma być sprężyste, w środku może być lekko lepkie (nie może być twarde, nie dosypujemy mąki). Po dokładnym wygnieceniu ciasta, kulę smarujemy delikatnie olejem (ok. 1 łyżką oleju smarujemy ciasto dookoła). Przekładamy do plastikowej miski, którą szczelnie owijamy folią spożywczą. Odkładamy w ciepłe miejsce na 1.5-2h, ja stawiam na krześle obok kaloryfera i owijam dodatkowo kocem.
Krok 3 - Pszenny chlebek na drożdżach foto
4
Po tym czasie (ciasto powinno podwoić swoją objętość), przekładamy ciasto na blat, energicznie uderzamy w nie raz ręką (by pozbyć się gazów), a następnie szybko zagniatamy przez 2-3 minuty. Ciasto dzielimy na 2 części (1 nieco mniejsza) i przekładamy je do keksówki i podłużnej blaszki, które wcześniej smarujemy margaryna i wysypujemy tartą bułką.
Krok 4 - Pszenny chlebek na drożdżach foto
5
Blaszki nakrywamy lnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę (ciasto powinno wyrosnąć), następnie ciasto nacinamy po skosie, smarujemy mlekiem i posypujemy makiem.
Krok 5 - Pszenny chlebek na drożdżach foto
6
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200* i pieczemy chleb w tej temperaturze przez 10 minut, następnie zmniejszamy do temperatury 180* i pieczemy 30-33minuty.
Krok 6 - Pszenny chlebek na drożdżach foto
7
Wyciągamy z piekarnika i na chwilę przykładamy do skórki namoczony przegotowaną wodą jednorazowy ręcznik (skórka będzie dalej chrupka, ale nie będzie się kruszyć przy krojeniu).
Krok 7 - Pszenny chlebek na drożdżach foto
8
Chleb od razu wyciągamy z blaszek i odstawiamy do całkowitego wystudzenia (nie kroimy przed ostudzeniem!!), chleb jeszcze „dochodzi” od swojej temperatury. Chlebek ma pyszną, chrupiącą skórkę i niebywale mieciutki środek – polecam : )
Krok 8 - Pszenny chlebek na drożdżach foto
9
Przepis jak najbardziej sprawdzony – piekłam chlebek w ten sposób już kilka razy : ) Polecam do wypróbowania, bo wbrew pozorom prosto się go robi. Chlebek z racji tego, że musi dość długo odstać zanim będzie można go piec, a potem przynajmniej godzinę musi stygnąć warto zacząć robić przed południem, tak by na kolacje był już gotowy ; )
Krok 9 - Pszenny chlebek na drożdżach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 01.02.2014 16:15
piękny chlebuś :-)
Alex_M 01.02.2014 12:02
świetny chlebek :) ja czasami spryskuję wodą chlebek :)
adelajda 28.01.2014 18:06
domowy najlepszy
IwonaDD 27.01.2014 17:36
wspaniały chlebek!
aginaa 26.01.2014 13:58
wyglada apetycznie
Kolorowa 24.01.2014 22:08
każdy domowy wypiek jest super, bo jest domowy ;)
Jadwiga/Jaga85 24.01.2014 16:02
Pyszny chlebuś!
Beatris 24.01.2014 14:37
Bardzo lubię domowy chlebek. Przepysznie wygląda:)
anna300
anna300 24.01.2014 13:22
domowy chleb jest bardzo smaczny szczegulnie z suszona papryka
monia2005 24.01.2014 12:38
wygląda obłędnie :-)
Bernadeta1 24.01.2014 11:08
taki chlebek to rarytas, pycha
norweska20 24.01.2014 10:53
smaczny ten chlebek
Ankha 24.01.2014 09:32
Precz z gumą z piekarni, pieczmy chlebki
fotoviderek 24.01.2014 09:24
Domowy chlebek zawsze smaczny :)
iziona 24.01.2014 08:52
Uwielbiam taki chlebek, może dlatego, że tylko taki potrafię upiec :)
Aga-25 24.01.2014 08:34
pyszności zjadło by się
Agnieszka-87-25 24.01.2014 08:28
na pewno smaczny :)
w mojej kuchni 24.01.2014 08:15
smaczny, łatwy chlebek
Janina 24.01.2014 08:14
Bardzo smaczny chlebek, domowe najlepsze;)
Magula 24.01.2014 08:00
Mniam domowy chlebek to jest to

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak