Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny chleb z piwem na zakwasie

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ZACZYN

piwo 1 szklanka
zakwas żytni 30 gram
mąka pszenna typ 650 50 gram

CIASTO WŁAŚCIWE

zaczyn chlebowy cały
mąka pszenna typ 650 500 gram
woda 250 mililitr
sól 1,5 łyżeczka

Porada

*niepasteryzowane piwo

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chleb z piwem na zakwasie

Kroki postępowania

1
Piwo wlać do rondelka i podgrzać. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Następnie dodać zakwas, wymieszać, rondelek przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin.
Krok 1 - Pszenny chleb z piwem na zakwasie foto
2
Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pszenny chleb z piwem na zakwasie foto
3
W tym czasie ciasto dwukrotnie złożyć. Następnie przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki 8,5 x 36 cm. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny.
Krok 3 - Pszenny chleb z piwem na zakwasie foto
4
Wstawić do nagrzanego do 240°C i naparowanego piekarnika. Piec 10 minut, następnie wypuścić parę, obniżyć temperaturę do 200°C i piec 35 minut.
Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić na kratce kuchennej.
Krok 4 - Pszenny chleb z piwem na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 13.10.2015 15:19
Takiego nie piekłam;)
paulina2157 13.10.2015 06:42
pierwszy raz spotykam się z takim przepisem
irenka 12.10.2015 19:22
ciekawy przepis ,z piwem jeszcze nie jadłam
Alex_M 12.10.2015 17:38
przepyszny chlebek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak