Pszenny chleb z gruszką i płatkami orkiszowymi Zewy

Pszenny chleb z gruszką i płatkami orkiszowymi Zewy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Chleb z dodatkiem gruszki zamiast cukru. jest pyszny - polecam jego zrobienie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna typ 500

    750 gramów
  • gruszka

    1 sztuka
  • płatki orkiszowe

    100 gramów
  • mleko

    2 szklanki
  • drożdże suche

    8 gramów
  • sól

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Do miski wlać mleko, dodać drożdże i wymieszać.
Potem dodać mąkę, sól i startą na grubych oczkach gruszkę a także płatki. Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je kilka razy składając na trzy i zostawić do ponownego wyrośnięcia.

Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i nagrzać do 200 stopni.

Gdy się zagrzeje włożyć podrośnięty bochenek i zakryć pokrywkę, piec 30 minut. Potem pokrywkę zdjąć i dalej piec 30 minut.

Upieczony chleb wystudzić na kratce.

ZEWA
Gruszka musi być dojrzała.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

15.01.2019 00:03
Lubię swojski chleb, sama też go robię, ale z gruszką nie jadłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat