Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny chleb z gruszką i płatkami orkiszowymi Zewy

4.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Chleb z dodatkiem gruszki zamiast cukru. jest pyszny - polecam jego zrobienie.

Składniki:

mąka pszenna typ 500 750 gramów
gruszka 1 sztuka
płatki orkiszowe 100 gramów
mleko 2 szklanki
drożdże suche 8 gramów
sól 1 łyżka
olej 2 łyżki

Porada

Gruszka musi być dojrzała.

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chleb z gruszką i płatkami orkiszowymi Zewy

Do miski wlać mleko, dodać drożdże i wymieszać.
Potem dodać mąkę, sól i startą na grubych oczkach gruszkę a także płatki. Wszystko wymieszać i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je kilka razy składając na trzy i zostawić do ponownego wyrośnięcia.

Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i nagrzać do 200 stopni.

Gdy się zagrzeje włożyć podrośnięty bochenek i zakryć pokrywkę, piec 30 minut. Potem pokrywkę zdjąć i dalej piec 30 minut.

Upieczony chleb wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 15.01.2019 00:03
Lubię swojski chleb, sama też go robię, ale z gruszką nie jadłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak