Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny chleb na zakwasie z dyniowym puree

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ZACZYN

mąka pszenna typ 750 125 gram
zakwas żytni 140 gram
woda 100 mililitr

CIASTO WŁAŚCIWE

mąka pszenna typ 750 450 gram
dynia 100 gram
woda 150 mililitr
sól 1,5 łyżeczka

Porada

*gęste puree z dyni – 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chleb na zakwasie z dyniowym puree

Składniki zaczynu wymieszać w misce, nakryć ją folią spożywczą i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta. Najlepiej jest to zrobić w robocie z końcówką do ciasta drożdżowego.
Miskę nakryć lnianą ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na około 2-3 godziny. W połowie rośnięcia ciasto odgazować. Wyrośnięte ciasto ponownie odgazować i przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki o wymiarach 11x30 cm.
Ciasto ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika, na którego dno wrzucić pół szklanki kostek lodu. Piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec dalsze 30 minut. Upieczony chleb studzić na kratce kuchennej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 05.11.2014 11:02
pyszny chlebek,najlepszy swój:) @ben-ka jak spróbujesz pierwszego swojego chleba ,to popadniesz w uzależnienie:)warto mieć taki nałóg:):)
Alex_M 28.10.2014 08:45
pięknie wygląda! :)
IZABELA29 27.10.2014 10:47
pyszny jest
ben-ka 23.10.2014 22:21
Z chęcią bym spróbowała,tylko nie mów,że powinnam sobie sama upiec:_)
anemon 23.10.2014 22:05
Dziękuję i polecam.
Janina 23.10.2014 19:41
Pyszny chlebek;)
agnieszka214 23.10.2014 14:15
pysznie wyglada
krokus 23.10.2014 13:08
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak