Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny chleb na zakwasie

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 150 g
woda 300g letnia przegotowana
sól 1 płaska łyżeczka
mąka pszenna 0,5 kg typ 650
drożdże świeże 4 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chleb na zakwasie

Kroki postępowania

1
Zakwas wyjąć z lodówki rano, postawić w temperaturze pokojowej na 2-3 h. Następnie dokarmić 50g letniej przegotowanej wody i 50 g pełnoziarnistej mąki żytniej. Zamieszać i zostawić na kolejne 2-3 godziny aby zaczął pracować. Do pojemnika od maszyny do chleba wrzucić mąkę pszenną, dodać sól. W letniej wodzie rozpuścić drożdże (ja zmniejszyłam ilość drożdży do 4g – w oryginale było 8g – ponieważ miałam silny zakwas), wlać do pojemnika razem z zakwasem. Ustawić program do wyrabiania ciasta.
Krok 1 - Pszenny chleb na zakwasie foto
2
Gdy maszyna wyrobi gładkie ciasto i lekko się podgrzeje wyłączyć i zostawić na około 2 godziny, aż ciasto podwoi objętość. Można ciasto wyrobić ręcznie w misce. Wtedy należy je przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Krok 2 - Pszenny chleb na zakwasie foto
3
Następnie ciasto wyjąc na stolnicę, zagnieść. Włożyć do wysmarowanej olejem (za pomocą pędzelka) i wysypanej bułką tartą keksówki (moja miała wymiary 10x25 i była ciut za mała, dlatego chlebek troszkę krzywo urósł). Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Krok 3 - Pszenny chleb na zakwasie foto
4
Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 210stopni. Piec około 40 minut. Wyciągnąć z formy i studzić na kratce.
Krok 4 - Pszenny chleb na zakwasie foto
5
Dobrze upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos gdy postukamy go od spodu, powinien również posiadać chrupiącą, dobrze wypieczoną skórkę. Chlebek ma delikatny smak, jest mięsisty, ma drobniutkie dziurki, nie jest kwaśny i pasuje do każdych dodatków. Moja rodzinka zjadła pół bochenka z samym masłem ;)
Krok 5 - Pszenny chleb na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 08.07.2013 13:26
Jaki piękny chlebuś :-)
Hanna8 07.07.2013 14:43
piekny jest ten chlebuś aż ślinka cieknie.
gosia56 07.07.2013 10:38
napewno pyszny chlebek
fotoviderek 07.07.2013 09:28
Wspaniały, swojski chlebek na śniadanie. Pycha :)
caralajna 07.07.2013 08:35
wspaniały domowy chleb :)
Alex_M 06.07.2013 21:29
Polecam ten chlebek na pierwszy raz!
migotka28 06.07.2013 20:15
ładny chlebuć ja narazie tylko na drożdżach piekę trzeba zabrać się na te na zakwasie:)
jerzy3 06.07.2013 14:47
fajnie,że jeszcze ktoś robi sam chleb taki na pewno jest lepszy niż ze sklepu
IZABELA29 06.07.2013 14:42
dawno nie robiłam
Mira85 06.07.2013 14:01
fajny przepis na domowy chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak