Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenny chleb na maślance.

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki ciasta

mąka pszenna 3 szklanki
maślanka 1 szklanka
drożdże 5 dag
sól 2 płaskie łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
masło 2 łyżki

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna 1 łyżeczka

Porada

Szklanki użyłam o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chleb na maślance.

1.Maślankę wkładamy na chwilę do miski z ciepłą wodą ,żeby troszkę się ociepliła.Następnie przelewamy ją do miski,dodajemy cukier,drożdże ,1 łyżkę mąki i rozcieramy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłym miejscu.
2.Po tym czasie do rozczynu dodajemy mąkę,sól i masło,następnie zagniatamy mięciutkie ciasto.Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłym miejscu.
3.Foremkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem.Z ciasta formujemy bochenek i przekładamy do foremki.Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
4.Chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.Studzimy i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 27.06.2015 07:07
Dziękuję:)
gusia1000 24.06.2015 16:08
Super chleb.
Babeczka35 24.06.2015 07:29
Dziękuję i zapewniam,że pyszny:)
Bernadeta1 23.06.2015 18:39
na pewno pyszny
Czarnula666 23.06.2015 17:37
Na maślance chleb wychodzi super !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak