Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenno-żytnie supełki, czyli smaczne bułeczki na śniadanie :)

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna typ 650 3 szklanki
mąka żytnia 1,5 szklanki
sól 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
oliwa orzechowa 2 łyżki
drożdże świeże 30 g
woda ciepła 2-2,5 szklanki
siemię lniane 2 łyżki

Na wierzch

jaja 1 szt
mleko 1 łyżka
siemię lniane do posypania

Porada

Mąka żytnia to typ 2000 :)

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno-żytnie supełki, czyli smaczne bułeczki na śniadanie :)

Kroki postępowania

1
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia.
Krok 1 - Pszenno-żytnie supełki, czyli smaczne bułeczki na śniadanie :) foto
2
Następnie dodać 3 łyżki mąki pszennej i tyle ciepłej wody, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na kwadrans.
Krok 2 - Pszenno-żytnie supełki, czyli smaczne bułeczki na śniadanie :) foto
3
Potem dodać pozostałe składniki, w tym siemię lniane i wyrobić ciasto drożdżowe.
Krok 3 - Pszenno-żytnie supełki, czyli smaczne bułeczki na śniadanie :) foto
4
Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 60 min.
Krok 4 - Pszenno-żytnie supełki, czyli smaczne bułeczki na śniadanie :) foto
5
Następnie ciasto podzielić na równe części (u mnie 12 szt).
Krok 5 - Pszenno-żytnie supełki, czyli smaczne bułeczki na śniadanie :) foto
6
Z każdej zrobić rulonik, zawinąć na końcu supełek i pozostałe ciasto przewinąć tworząc coś na kształt kajzerki. Pozostawić na blasze na kwadrans.
Krok 6 - Pszenno-żytnie supełki, czyli smaczne bułeczki na śniadanie :) foto
7
Następnie wysmarować jajem wymieszanym z mlekiem i posypać siemieniem lnianym.
Krok 7 - Pszenno-żytnie supełki, czyli smaczne bułeczki na śniadanie :) foto
8
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 20 min.
SMACZNEGO!
Krok 8 - Pszenno-żytnie supełki, czyli smaczne bułeczki na śniadanie :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 22.04.2015 10:41
wspaniałe bułeczki!
myszka6 22.04.2015 09:20
Aż ślinka cieknie na widok tych bułeczek.
Beatris 21.04.2015 21:51
Świeżutkie domowe bułeczki i do tego masełko... Mmmm, aż się rozmarzyłam, pycha:)
anemon 21.04.2015 19:58
Pięknie zasupłałaś swoje bułeczki.
Justi2401 21.04.2015 18:15
Aż mi tutaj zapachniało :)
Ola1984 21.04.2015 17:55
Domowe pieczywo nie ma sobie równych :)
norweska20 21.04.2015 14:51
apetyczny wypiek :)
kloruś 21.04.2015 13:35
chętnie bym skosztowała!
Skotka 21.04.2015 10:35
Przepyszne:) Bardzo lubię domowe pieczywo:)
ilka01 21.04.2015 10:32
super przepis :)
ben-ka 21.04.2015 10:17
No jasne, że smaczne, a do tego jak ktoś upiecze..............

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak