Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem na drożdżach

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia typ 720 250 gram
mąka pszenna 300 gram
woda 375 ml
drożdże suche 6 gram
sól 1,5 łyżeczki
cukier 1,5 łyżeczki
pestki słonecznika 100 gram

Porada

Zamiast 6 gram drożdży instant można dodać ok. 20 gram świeżych drożdży.

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno-żytni chleb ze słonecznikiem na drożdżach

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Niestety mąką żytnia ma to do siebie, że bardzo się klei do rąk. Dlatego warto użyć miksera. Mikserem wyrabiamy 7-8 minut, ręcznie 12-15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do niewielkich keksówek (mniej więcej do połowy wysokości) wyłożonych papierem do pieczenie, ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Aż ciasto w całości wypełni keksówki. Po wyrośnięciu smarujemy chleby wodą i posypujemy słonecznikiem.

Do zimnego piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne w wodą. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, wstawiamy chleby i pieczemy 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak