Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenno-żytni chleb z garnka

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g
mąka żytnia 100 g
drożdże świeże 30 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
woda zimna 300 ml

Porada

Jeżeli nie mamy ciężkiego żeliwnego garnka możemy zastąpić je żaroodpornym naczyniem

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno-żytni chleb z garnka

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać i wymieszać z solą.
Krok 1 - Pszenno-żytni chleb z garnka foto
2
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem.
Krok 2 - Pszenno-żytni chleb z garnka foto
3
Rozpuszczone drożdże dodać do mąki, wymieszać ciasto drewnianą łyżką i owinąć miskę folią spożywczą. Zostawić tak w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin.
Krok 3 - Pszenno-żytni chleb z garnka foto
4
Następnie wysypać na blat sporo mąki, wyłożyć na to ciasto, obsypać je dobrze mąką. Garnek wstawić do piekarnika i nagrzać do 240 st. C. Do gorącego gara włożyć ciasto na chleb, nakryć pokrywką i piec przez ok. 50 min. Po 30 min ściągnąć pokrywkę i piec bez przykrycia. Smacznego
Krok 4 - Pszenno-żytni chleb z garnka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 05.09.2016 21:49
pyszny chleb
Czyki 05.09.2016 19:20
Pachnąco i smacznie:) muszę też go upiec:)
Futka 05.09.2016 14:12
Pyszny, domowy chlebuś :D
Bernadeta1 05.09.2016 13:39
Na pewno jest bardzo smaczny
Ewa Wojtaszko 05.09.2016 13:33
pięknie wyrósł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak