Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenno - żytni chleb na zakwasie i drozdżach.

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 350 g typ 650
mąka żytnia 150 g typ 2000
zakwas żytni 3 łyżki
drodże, 2,5 dag
woda letnia 2 szklanki
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
otręby żytnie 1/2 szklanki
siemię lniane 3 łyżki
pestki dyni 1 łyżka

Lista składników

tłuszcz do formy wg potrzeb
otręby wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno - żytni chleb na zakwasie i drozdżach.

Drożdże rozmieszać z 1/2 łyżeczki cukru, dodać 1 łyżkę mąki pszennej, wlać 2 łyżki letniej wody, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do misy miksera wsypać obie mąki, zakwas wymieszać z letnią wodą, wlać do mąki, dodać wyrośnięty rozczyn, sól i wyrabiać ciasto.
Dodać płatki, len i pestki dyni, ponownie wyrobić ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia .U mnie ciasto rosło jakoś pomału więc stało ponad godzinę.
Po tym czasie ciasto musimy ponownie wyrobić.
Foremkę wysmarować tłuszczem, posypać otrębami, przełożyć chleb i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec nagrzać do tem. 230 stopni, wstawić wyrośnięty chleb i piec 10-12 minut, póżniej zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec pół godziny. Po upieczeniu chleb studzić na kratce kuchennej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 24.10.2016 17:46
Pięknie Ci się upiekł.
ben-ka 26.01.2016 19:06
Dla mnie to długo, wolę chleb pszenny i tylko na drożdżach, ten szybko rośnie i szybciej można go zjeść:)
IZABELA29 26.01.2016 17:48
pyszności u Ciebie
Alex_M 26.01.2016 17:06
ponad godzinę? :D to szybko rosło ;) super chlebek
dollce 26.01.2016 14:41
pyszności
olkaaa 26.01.2016 07:26
lubię taki
gosia1988 25.01.2016 19:32
taki domowy chleb jest pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak