Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenno - żytni chleb na drożdżach

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mąka żytnia 1 szklanka
drożdże 12 gram
woda 2/3 szklanki
mleko 2/3 szklanki
margaryna 40 gram
otręby 1 garść
słonecznik łuskany 1 garść
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno - żytni chleb na drożdżach

Kroki postępowania

1
Drożdże należy rozpuścić z odrobiną cukru, następnie wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy 0,5 szklanki przesianej mąki pszennej i sól, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie topimy margarynę i podgrzewamy mleko (ma być letnio-ciepłe).
Krok 1 - Pszenno - żytni chleb na drożdżach foto
2
Do przygotowanego zaczynu wlewamy stopioną margarynę i stopniowo dodajemy reszte przesianej mąki pszennej i żytniej oraz mleko - na początku mieszamy całosć drewnianą łyżką. Następnie wsypujemy otręby i słonecznik - zagniatamy przynajmniej 5 minut ciasto ręcznie na stolnicy.
Krok 2 - Pszenno - żytni chleb na drożdżach foto
3
Następnie formujemy kulę, smarujemy ją delikatnie dookoła olejem, wkładamy do miski, zawijamy szczelnie folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu (koło kaloryfera lub owinięte kocem) na 90-100 minut.
Krok 3 - Pszenno - żytni chleb na drożdżach foto
4
Po tym czasie ponownie szybko i energicznie zagniatamy ciasto - przekładamy do podłużnej blaszki - odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 1-1,5h.
Krok 4 - Pszenno - żytni chleb na drożdżach foto
5
Po tym czasie nacinamy chlebek po skosie, smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami słonecznika.
Krok 5 - Pszenno - żytni chleb na drożdżach foto
6
Wstawiamy do nagrzanego do 200* piekarnika, najpierw pieczemy 13 minut w tej temperaturze, następnie 35 minut w temp. 180*. Po tym czasie chlebek od razu wyjmujemy z blaszki, pozostawiamy do ostygnięcia
Krok 6 - Pszenno - żytni chleb na drożdżach foto
7
Chlebek gotowy i można się zajadać :) Długo zachowuje świeżość
Krok 7 - Pszenno - żytni chleb na drożdżach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Termitek79 28.01.2016 08:59
Pyszny chlebek :)
ZEWA 13.02.2014 18:40
świetny chlebek, domowy najlepszy
Katarzyna/kate1980 13.02.2014 17:19
świetny chlebek
Rafał10 13.02.2014 14:44
nie ma to jak pachnący, świeżutki chlebuś domowej roboty :)
olla85 13.02.2014 12:53
Uwielbiam domowe chlebki, sama często piekę :) Twój jest śliczny i na pewno przepyszny :)
agnieszka131919 13.02.2014 12:38
taki domowy pyszny jest
Poison1988 13.02.2014 11:44
aktualnie jestem w fazie testowania i urozmaicania przepisu na chlebuś - Twój wygląda bardzo apetycznie :)
pawel123 13.02.2014 11:31
ale pyszności
Romanowka 13.02.2014 11:25
pyszny chlebek, taki jak lubię!
usmiech 13.02.2014 10:55
dobry chleb
norweska20 13.02.2014 10:48
domowy chleb..pycha
Patriszja
Patriszja 13.02.2014 10:39
ummm... pewnie palce lizać :)
Megg 13.02.2014 10:38
pyszny taki domowy chlebuś
Milka100 13.02.2014 10:31
pyszny świeżutki chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak