Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenno-kukurydziany chleb z kefirem i słonecznikiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko ciepłe 1 szklanka
drożdże świeże 25 g
cukier 1/2 łyżki
mąka kukurydziana 1 szklanka
mąka pszenna graham 1 szklanka
mąka pszenna typ 450 4,5 szklanki
słonecznik łuskany 1 szklanka
sól 3 płaskie łyżeczki
kefir 400 g
woda ciepła 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno-kukurydziany chleb z kefirem i słonecznikiem

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Krok 1 - Pszenno-kukurydziany chleb z kefirem i słonecznikiem foto
2
Trochę słonecznika odłożyć, resztę przesypać do miski. Dodać do niego wszystkie rodzaje mąki i sól, wymieszać.
Krok 2 - Pszenno-kukurydziany chleb z kefirem i słonecznikiem foto
3
Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy, kefir i wodę.
Krok 3 - Pszenno-kukurydziany chleb z kefirem i słonecznikiem foto
4
Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut, następnie przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pszenno-kukurydziany chleb z kefirem i słonecznikiem foto
5
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych foremek keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Krok 5 - Pszenno-kukurydziany chleb z kefirem i słonecznikiem foto
6
Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować wodą i posypać odłożonym słonecznikiem.
Krok 6 - Pszenno-kukurydziany chleb z kefirem i słonecznikiem foto
7
Piekarnik nastawić na hydro-pieczenie (lub na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu). Chleb piec w 250 stopniach przez ok. 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, chleb piec kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.
Krok 7 - Pszenno-kukurydziany chleb z kefirem i słonecznikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 18.07.2015 10:02
Super jest takie domowe pieczywo
Ewa Wojtaszko 18.07.2015 08:28
domowe jest najlepsze,i ten zapach unoszący się po całym domu...:)
RenataZ-et 17.07.2015 20:23
uwielbiam takie domowe pieczywo :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak