Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenne rogaliki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko ciepłe 3/4 szklanki
drożdże świeże 12 g
cukier 1/2 łyżeczki
mąka pszenna typ 650 2 i 2/3 szklanki
sól 1 płaska łyżeczka
woda ciepła 1/2 szklanki
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenne rogaliki

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na chwilę.
Krok 1 - Pszenne rogaliki foto
2
Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej wodę i rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pszenne rogaliki foto
3
Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na placek o grubości ok. 1 cm. Pokroić go na 8 trójkątów. Każdy trójkąt zwinąć w rulonik, zaczynając od szerszego końca. Końcówki podwinąć do środka.
Krok 3 - Pszenne rogaliki foto
4
Rogale układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Tuż przed pieczeniem posmarować je rozbełtanym jajkiem.
Krok 4 - Pszenne rogaliki foto
5
Rogale piec w 180 stopniach przez 25-30 minut.
Krok 5 - Pszenne rogaliki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 03.07.2017 22:48
Smaczne rogaliki
Urszula Świeca 03.07.2017 22:26
Wspaniałe.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak