Pszenne podpłomyki z sosem pomidorowo-bazyliowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • woda ciepła

    1/2 szklanki
  • oliwa

    1 łyżka
  • parmezan starty

  • sos

  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • bazylia świeża

    1 garść
  • olej

    1 łyżka
  • pieprz cayenne

    szczypta
  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę mieszam ze szczyptą soli, ciepłą wodą i oliwą. Wyrabiam elastyczne ciasto (pamiętajcie, że ilość wody jest orientacyjna, mąka różnie "zabiera" wodę więc nie można się ściśle trzymać przepisu). Ciasto dzielę na 5 części cienko rozwałkowuję i kładę na rozgrzaną, suchą patelnię. Piekę aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki wtedy przewracam na drugą stronę i piekę jeszcze ok 1-2 minut. Cały czas kontrolując żeby się nie przypaliły.

W czasie pieczenia placków przygotowuję sos. Na oleju podsmażam posiekaną w drobna kostkę cebulę, dodaje czosnek pokrojony w plasterki i smażę przez 3-4 minuty. Dodaję pomidory, doprawiam do smaku i gotuję na średnim ogniu kolejne 10 minut. Na koniec dodaję drobno posiekaną bazylię i podgrzewam jeszcze przez chwilę.

Upieczone na patelni placki układam na blasze posypuję startym parmezanem i wkładam na minutę do piekarnika pod nagrzaną górną grzałkę. Zapieczone podpłomyki podaję z sosem w osobnych miseczkach.

Smacznego !

p.s. z podanej ilości wychodzi 5-6 placków

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 01.08.2014 00:41
Ciekawy pomysł na coś smacznego.
erym 30.04.2014 14:19
smak dziecinstwa, musze je odtworzyc
Rafał10 03.03.2014 14:53
uwielbiam!!!
gibli 03.03.2014 12:07
smacznie wyglądają)
sanielcia 03.03.2014 11:55
Ale to musi być pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat