Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenne podpłomyki z sosem pomidorowo-bazyliowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
woda ciepła 1/2 szklanki
oliwa 1 łyżka
parmezan starty
sos
pomidory krojone z puszki 1 puszka
cebula czerwona 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
bazylia świeża 1 garść
olej 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat szczypta
sól, pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenne podpłomyki z sosem pomidorowo-bazyliowym

Mąkę mieszam ze szczyptą soli, ciepłą wodą i oliwą. Wyrabiam elastyczne ciasto (pamiętajcie, że ilość wody jest orientacyjna, mąka różnie "zabiera" wodę więc nie można się ściśle trzymać przepisu). Ciasto dzielę na 5 części cienko rozwałkowuję i kładę na rozgrzaną, suchą patelnię. Piekę aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki wtedy przewracam na drugą stronę i piekę jeszcze ok 1-2 minut. Cały czas kontrolując żeby się nie przypaliły.

W czasie pieczenia placków przygotowuję sos. Na oleju podsmażam posiekaną w drobna kostkę cebulę, dodaje czosnek pokrojony w plasterki i smażę przez 3-4 minuty. Dodaję pomidory, doprawiam do smaku i gotuję na średnim ogniu kolejne 10 minut. Na koniec dodaję drobno posiekaną bazylię i podgrzewam jeszcze przez chwilę.

Upieczone na patelni placki układam na blasze posypuję startym parmezanem i wkładam na minutę do piekarnika pod nagrzaną górną grzałkę. Zapieczone podpłomyki podaję z sosem w osobnych miseczkach.

Smacznego !

p.s. z podanej ilości wychodzi 5-6 placków

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 01.08.2014 00:41
Ciekawy pomysł na coś smacznego.
erym 30.04.2014 14:19
smak dziecinstwa, musze je odtworzyc
Rafał10 03.03.2014 14:53
uwielbiam!!!
gibli 03.03.2014 12:07
smacznie wyglądają)
sanielcia 03.03.2014 11:55
Ale to musi być pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak