Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenne bułki z kiełkami fasoli mung

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
woda letnia 1 szkl.
drożdże 20 gram
sól 1 łyżeczka
kiełki fasoli mung 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenne bułki z kiełkami fasoli mung

Drożdże rozkruszmy do miski, dodajemy wodę, sól i mieszamy. Do rozpuszczonych drożdży stopniowo dodajemy przesianą mąkę i mieszamy łyżką - najlepiej drewnianą. Kiedy poczujemy lekki opór podczas mieszania, ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy rękoma. Powinno być gładkie i dość miękkie. Odstawiamy na 60min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego ciasta dodajemy kiełki i wyrabiamy rękoma tak aby kiełki równomiernie rozprowadzić po cieście. Formujemy wałek i kroimy na małe kawałki. Bułki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, odstawiamy na 30min do wyrośnięcia.

Pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 10.03.2014 10:24
ale pomysłowe :)
Juleczka20 25.02.2014 10:26
super domowe buleczki
patryska76 24.02.2014 18:44
Pyszne buły ;-)
norweska20 24.02.2014 18:35
znakomity wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak