Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenne bułeczki z ziarnami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże 20 g
mąka 1 łyżka
szczypta soli
woda ciepła 20 ml

Ciasto drożdżowe

woda ciepła 250 ml
olej 3 łyżki
mleko 5 łyżek
mąka pszenna typ 450 4 szkl
cukier 1 łyżka
sól 7,5 g

Dodatkowo

tłuszcz do formy
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenne bułeczki z ziarnami

Kroki postępowania

1
Zaczyn: Drożdże pokruszyć do miski, dodać sól i ciepłą wodę dokładnie rozmieszać. Następnie dodać mąkę, wymieszać, przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po tym czasie dodać do mąki rozczyn i pozostałe składniki, oprócz ziaren, zagnieść ciasto, wyrabiać kilka minut. Odstawić do wyrośnięcia, przykryte ciasto w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Krok 1 - Pszenne bułeczki z ziarnami foto
2
Następnie jeszcze raz przez chwilę ugnieść ciasto i podzielić na części. Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę
ułożyć bułki na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami słonecznika i pestkami dyni.
Krok 2 - Pszenne bułeczki z ziarnami foto
3
Przykryć ściereczką odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Włożyć blachę z bułkami do nagrzanego do 180 stop, piec przez ok.20 minut.
Krok 3 - Pszenne bułeczki z ziarnami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 04.09.2016 22:58
zapisuję do ulubionych!
Franciszek 01.09.2016 10:12
ładnie wyglądają
2milutka 01.09.2016 09:38
Cudowne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak