Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenne bułeczki

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
mleko 300 ml
woda 260 ml
drożdże 5 dag
sól 3 łyżeczki
cukier 2 łyżki
olej 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenne bułeczki

Kroki postępowania

1
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, mąkę przesiać i wymieszać z solą oraz cukrem, dodać ciepłe mleko i wodę z drożdżami, wymieszać wszystko dokładnie i dodać olej teraz całość zagnieść i zagniatać gotowe ciasto około 5 minut ( ja robiłam wszystko robotem). Po wyrobieniu ciasto przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pszenne bułeczki  foto
2
Wyrośnięte ciasto wyjąć na posypaną mąką stolnicę i utoczyć wałki z ciasta, następnie pociąć je na porcje i uformować bułeczki.
Krok 2 - Pszenne bułeczki  foto
3
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć bułki, odstawić do wyrośnięcia po 30 minutach bułki ostrym nożem naciąć po środku, a po wierzchu posmarować jajkiem.
Krok 3 - Pszenne bułeczki  foto
4
Piekarnik nagrzać do 200 st i piec około 20 minut.
Krok 4 - Pszenne bułeczki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 25.01.2015 12:31
najlepsze takie domowe:) jeszcze ciepłe z masełkiem są rewelacyjne
wyattearp 23.01.2015 21:31
pyszne bułeczki
IKrakowianka 23.01.2015 21:31
idealne na śniadanie
ben-ka 23.01.2015 21:03
Lubię takie, pewnie je zrobię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak