Pstrągi zapiekane z ziemniakami i papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg patroszony

    2 sztuki
  • ziemniaki

    5-6 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • rozmaryn świeży

    kilka gałązek
  • masło

    2 łyżki
  • sól

  • świeży koper

    posiekany
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pstrągi zapiekane z ziemniakami i papryką foto
Obraną cebulę kroję w talarki, część papryki w paski, obcinam gałązki rozmarynu.
Krok 2 - Pstrągi zapiekane z ziemniakami i papryką foto
Wypatroszone i umyte pstrągi nacieram w całości solą. Do środka każdego wkładam cebulkę, paprykę, gałązkę rozmarynu, część masła pokrojonego na małe kawałki - posypuję posiekanym koperkiem i spinam brzuszek ryby wykałaczką.
Krok 3 - Pstrągi zapiekane z ziemniakami i papryką foto
Tak przygotowane pstrągi przekładam do brytfanki wyłożonej folią aluminiową. Rozkładam na nich pokrojoną paprykę, resztę cebuli, doprawiam ziołami prowansalskimi oraz kolorowym pieprzem ziarnistym. Na wierzch wykładam resztę masełka oraz pozostałe gałązki rozmarynu.
Krok 4 - Pstrągi zapiekane z ziemniakami i papryką foto
Przykrywam ryby folią aluminiową i wstawiam do piekarnika - część czasu piekę pod przykryciem, pod koniec odkrywam i dopiekam, aż się lekko zrumienią (do miękkości). Obrane ziemniaki chwilę gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i przekładam do naczynia żaroodpornego. Doprawiam ziołami prowansalskimi i wstawiam do piekarnika na tyle wcześniej, aby upiekły się razem z rybami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 13.08.2016 20:17
świetne danie
wyattearp 13.08.2016 18:26
uwielbiam rybę
RenataZ-et 12.08.2016 21:57
idealna rybka!
Janina 12.08.2016 21:30
Smaczna rybka;))
Wiesława1 12.08.2016 21:02
Świetna propozycja
halina17 12.08.2016 19:56
Dobra ryba.
Urszula Świeca 12.08.2016 19:18
Smaczne danie.))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat