Pstrągi w płatkach migdałowych

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg

    2 duże
  • masło

    5 dag
  • natka pietruszki

    pęczek
  • czosnek

    3 ząbki
  • płatki migdałowe

    4 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    świeżo mielona
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pstrągi w płatkach migdałowych foto
Ryby dokładnie oczyszczamy, przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane oprószamy świeżo mieloną solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowe przedkładamy do naczynia żaroodpornego w którym będą pieczone.
Czosnek obieramy, natkę pietruszki drobno siekamy.
Krok 2 - Pstrągi w płatkach migdałowych foto
Miękkie masło łączymy z większą częścią pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Tak przygotowane dzielimy na dwie części.
Krok 3 - Pstrągi w płatkach migdałowych foto
Pietruszkowe masło wkładamy w środek ryb.
Krok 4 - Pstrągi w płatkach migdałowych foto
Wierzch ryb posypujemy pozostałą częścią pietruszki oraz płatkami migdałowymi.
Krok 5 - Pstrągi w płatkach migdałowych foto
Naczynie żaroodporne przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie folie zdejmujemy, a ryby pieczemy kolejne 15-20 minut (długość pieczenia zależy od wielkości ryb).
Jadwiga/Jaga85
Pstrą to jedna z moich ulubionych ryb, więc najczęściej gości u mnie w domu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 18.12.2015 16:00
Wspaniałe wyglada
berys18 18.12.2015 12:21
bardzo apetyczne
gusia1000 17.12.2015 23:18
Dobra ryba.
ada.la 17.12.2015 23:08
rybka wygląda świetnie
Ada-Gaba 17.12.2015 20:23
smacznie przygotowana rybka
cukiereczek 17.12.2015 19:40
na święta rewelacja
Janina 17.12.2015 15:22
Smaczna taka rybka;))
Agnieszka-87-25 17.12.2015 14:29
super podana rybka
aginaa 17.12.2015 13:36
super rybka
kd045 17.12.2015 11:30
musi być smaczne ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat