Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrągi w płatkach migdałowych

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pstrąg 2 duże
masło 5 dag
natka pietruszki pęczek
czosnek 3 ząbki
płatki migdałowe 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat świeżo mielona
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Porada

Pstrą to jedna z moich ulubionych ryb, więc najczęściej gości u mnie w domu.

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrągi w płatkach migdałowych

Kroki postępowania

1
Ryby dokładnie oczyszczamy, przepłukujemy i osuszamy. Tak przygotowane oprószamy świeżo mieloną solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowe przedkładamy do naczynia żaroodpornego w którym będą pieczone.
Czosnek obieramy, natkę pietruszki drobno siekamy.
Krok 1 - Pstrągi w płatkach migdałowych foto
2
Miękkie masło łączymy z większą częścią pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami. Tak przygotowane dzielimy na dwie części.
Krok 2 - Pstrągi w płatkach migdałowych foto
3
Pietruszkowe masło wkładamy w środek ryb.
Krok 3 - Pstrągi w płatkach migdałowych foto
4
Wierzch ryb posypujemy pozostałą częścią pietruszki oraz płatkami migdałowymi.
Krok 4 - Pstrągi w płatkach migdałowych foto
5
Naczynie żaroodporne przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie folie zdejmujemy, a ryby pieczemy kolejne 15-20 minut (długość pieczenia zależy od wielkości ryb).
Krok 5 - Pstrągi w płatkach migdałowych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 18.12.2015 16:00
Wspaniałe wyglada
berys18 18.12.2015 12:21
bardzo apetyczne
gusia1000 17.12.2015 23:18
Dobra ryba.
ada.la 17.12.2015 23:08
rybka wygląda świetnie
Ada-Gaba 17.12.2015 20:23
smacznie przygotowana rybka
cukiereczek 17.12.2015 19:40
na święta rewelacja
Janina 17.12.2015 15:22
Smaczna taka rybka;))
Agnieszka-87-25 17.12.2015 14:29
super podana rybka
aginaa 17.12.2015 13:36
super rybka
kd045 17.12.2015 11:30
musi być smaczne ;)
sliwka 17.12.2015 11:28
Fajny przepis na Święta;))
Krzysztof15 17.12.2015 09:04
bardzo lubie pstraga
olkaaa 17.12.2015 07:38
bardzo lubię
Ola1984 17.12.2015 07:28
Świetny pomysł na rybkę :)
Maridka19 17.12.2015 05:54
Zjadłam coś takiego na obiadek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak