Pstrągi pieczone z porem i kolendrą

Pstrągi pieczone z porem i kolendrą

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pieczone pstrągi to prosty pomysł na pyszny obiad w parę chwil. Ryba skropiona sokiem z limonki, pieczona z dodatkiem masła oraz pora z aromatyczną kolendrą wychodzi delikatna i niezwykle soczysta. Jako dodatek proponuję pieczone ziemniaki i sałatkę ze świeżych pomidorów.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryby:

  • pstrągi wypatroszone

    2 sztuki
  • sok z limonki

    0.5 sztuki
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1 łyżeczka
  • por

    1 sztuka
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • kolendra posiekana

    3 łyżki
  • limonka

    4 plaster
  • masło 82%

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pstrągi umyć, osuszyć, skórę ponacinać na ukos.
Ryby skropić od wewnątrz i po wierzchu sokiem z limonki, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem.
2. Pora posiekać drobno, zeszklić na maśle klarowanym, wymieszać z dwiema łyżkami posiekanej kolendry.
Mieszanką nafaszerować pstrągi.
Wierzch ryb posypać pozostałą kolendrą, ułożyć półplasterki limonki.
3. Ryby luźno zawinąć w folię aluminiową wraz z wiórkami masła śmietankowego.
Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat