Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrągi pieczone z porem i kolendrą

5.0
(28)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pieczone pstrągi to prosty pomysł na pyszny obiad w parę chwil. Ryba skropiona sokiem z limonki, pieczona z dodatkiem masła oraz pora z aromatyczną kolendrą wychodzi delikatna i niezwykle soczysta. Jako dodatek proponuję pieczone ziemniaki i sałatkę ze świeżych pomidorów.

Składniki:

Ryby:

pstrągi wypatroszone 2 sztuki
sok z limonki 0.5 sztuki
Sól morska jodowana Prymat w młynku 1 łyżeczka
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 łyżeczka
por 1 sztuka
masło klarowane 2 łyżki
kolendra posiekana 3 łyżki
limonka 4 plaster
masło 82% 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrągi pieczone z porem i kolendrą

1. Pstrągi umyć, osuszyć, skórę ponacinać na ukos.
Ryby skropić od wewnątrz i po wierzchu sokiem z limonki, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem.
2. Pora posiekać drobno, zeszklić na maśle klarowanym, wymieszać z dwiema łyżkami posiekanej kolendry.
Mieszanką nafaszerować pstrągi.
Wierzch ryb posypać pozostałą kolendrą, ułożyć półplasterki limonki.
3. Ryby luźno zawinąć w folię aluminiową wraz z wiórkami masła śmietankowego.
Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak