Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg z purée z zielonego groszku
Filety z pstrąga oprószamy pieprzem cytrynowym i solą morską.
Do garnka z wrzątkiem wrzucamy groszek i gotujemy 5–10 minut.
Odcedzamy i przekładamy do wody z lodem, aby nie stracił koloru.
Do miksera wrzucamy rukolę porwaną w rękach, odcedzony groszek, kapary, suszone pomidory, 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów, starty ser feta, ugotowane i obrane ziemniaki, czosnek suszony, miętę (zostawiamy kilka listków do dekoracji). Całość miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Filety z pstrąga smażymy na rozgrzanym oleju na patelni mniej więcej po 2 minuty z każdej strony – zaczynamy od strony skóry.
Na talerz wykładamy purée z groszku, a na nim układamy plasterki papryki chili. Obok kładziemy usmażonego pstrąga. Całość dekorujemy szparagami pociętymi w paski obieraczką do warzyw i cząstkami cytryny.
Ozdabiamy listkami mięty.