Pstrąg z purée z zielonego groszku

Pstrąg z purée z zielonego groszku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszne delikatne mięso pstrąga podane na purée z zielonego groszku. Do tego ziemniaki i świeża rukola.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z pstrąga

    2 sztuki
  • groszek mrożony

    400 gramów
  • rukola

    1/2 opakowania
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • kapary całe Smak

    2 łyżki
  • ser feta

    50 gramów
  • mięta liście

    kilka listków
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • pomidory suszone z ziołami Smak

    3 sztuki
  • szparagi zielone

    2 sztuki
  • papryczka chilli

    1 sztuka
  • cytryna

    1 sztuka

Do smaku:

  • pieprz cytrynowy

  • czosnek suszony

  • sól morska Prymat

  • pieprz kolorowy ziarnisty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety z pstrąga oprószamy pieprzem cytrynowym i solą morską.

Do garnka z wrzątkiem wrzucamy groszek i gotujemy 5–10 minut.

Odcedzamy i przekładamy do wody z lodem, aby nie stracił koloru.

Do miksera wrzucamy rukolę porwaną w rękach, odcedzony groszek, kapary, suszone pomidory, 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów, starty ser feta, ugotowane i obrane ziemniaki, czosnek suszony, miętę (zostawiamy kilka listków do dekoracji). Całość miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Filety z pstrąga smażymy na rozgrzanym oleju na patelni mniej więcej po 2 minuty z każdej strony – zaczynamy od strony skóry.

Na talerz wykładamy purée z groszku, a na nim układamy plasterki papryki chili. Obok kładziemy usmażonego pstrąga. Całość dekorujemy szparagami pociętymi w paski obieraczką do warzyw i cząstkami cytryny.

Ozdabiamy listkami mięty.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat