Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PSTRĄG Z CYTRYNĄ MARYNOWANĄ W MORSKIEJ SOLI Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI!

4.0
(1)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Rybka, cytrynka i ziemniaczki! Zdrowo, aromatycznie i co najważniejsze - PYYYSZNIE!

Składniki:

pstrągi 2 szt.
cytryna marynowana 6 plastrów
ziemniaki 500 dag
groszek cukrowy 200 dag
oliwa 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 4 szczypty
Zioła kuchni polskiej suszone Prymat 1 łyżka

Porada

Marynowaną cytrynę można łatwo przygotować samemu - wystarczy tylko dokładnie umyta cytryna pokrojona w plastry i sól morska. Cytrynę przekładamy do słoja, zasypujemy solą i odstawiamy na kilka tygodni!

Przepis i sposób przygotowania na: PSTRĄG Z CYTRYNĄ MARYNOWANĄ W MORSKIEJ SOLI Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI!

Przygotowanie naszego pstrąga jest iście proste!
Rybę zazwyczaj kupujemy już gotową - po obróbce, jeżeli nie - czeka nas jej wyczyszczenie!
Ja zaczynam od dokładnego umycia rybki, wyłożenia jej wewnątrz plastrami marynowanej cytryny i przyprawieniem z zewnątrz solą i pieprzem Prymat.
Następnie obieram ziemniaczki, kroję w "łódki" dodaję sól i zioła polskie Prymat oraz oliwę.
Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C. Rybę zawijam w papier do pieczenia, kładę na blachę, dookoła ryby układam ziemniaczki i całość piekę ok 35 min
W międzyczasie na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej strączki groszku cukrowego, delikatnie obsypuję go solą.
Wasze kubki smakowe oszaleją! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak