Pstrag wędzony

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg

    12 szt
  • sól

  • wywar warzywny

    2 l
  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryby wypatroszyć i przełożyć do dużego garnka. Wszystkie ryby zalać wywarem warzywnym i uzupełnić wodą tak aby były całkowicie zanurzone. Następnie stopniowo dodawać sól i dokładnie zamieszać (sól sypałam na oko, ale myślę że było ok. 7 szklanek). W tak przygotowanej solance pozostawić ryby na ok. 3 godz. Po wyjęciu ryby dokładnie osuszyć, najlepiej w przewiewnym miejscu. W przygotowanej wędzarni ryby wędzić 3 godz. Przez pierwsze 2 godz. w temp. ok 60stopni, a pod koniec podnieść temperaturę. Należy pamiętać, aby ryby wędzić drzewem liściastym.

Wędzarnia to prowizoryczna robota mojego małżonka. A rybki przyjechały aż z Luxemburga. Nie znam się na odmianach ryb, ale zapewniam, że smakowały wyśmienicie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 25.01.2016 14:13
pyszne pstrągi
alaaa 22.02.2013 20:12
taki świeżo wędzony,pycha
cooleczka 20.02.2013 09:04
bardzo lubię wędzonego pstrąga i zazdroszczę Ci wędzarni, bo nie ma to jak świeżo uwędzone, jeszcze ciepłe ;)
Grażyna13 10.01.2013 14:17
Wspaniały :)
Krystyna32 30.12.2012 00:49
super
Wacław 25.12.2012 10:57
extra rybka,mniam
mirosława4 24.11.2012 19:34
moje ulubione rybki a takie swojskie rewelacja !
jozefinach 17.11.2012 17:58
Uwielbiam wędzone ryby.
Seba 11.11.2012 15:09
pycha
Natalia/tubisiek 03.11.2012 20:09
rewelacja! z chęcią bym spróbowała :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat