Pstrąg tęczowy z salsą pomidorową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rybka

  • pstrąg tęczowy (mój był duży, 80 dkg)

    1 sztuka
  • oliwa aromatyzowana

    1 łyżka
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól do smaku

    1 szczypta

salsa

  • pomidory

    3 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • Bazylia suszona Prymat

    3 szczypty

dodatki

  • rukola

    1 garść
  • chleb razowo-żytni

    1 pajda
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pstrąg tęczowy z salsą pomidorową foto
Zaczynamy od umycia i osuszenia pstrąga, następnie nacieramy go solą i pieprzem cytrynowym lub zwykłym- zależy co macie pod ręką;) układacie go pięknie w naczyniu żaroodpornym i polewacie łyżka aromatyzowanej oliwy. Odkładacie do lodówki i włączacie piekarnik na 180 stopni.
Krok 2 - Pstrąg tęczowy z salsą pomidorową foto
A teraz zabieracie się za salsę. Pomidorki należy sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Kroimy w kosteczkę i łączymy z przetartym przez praskę czosnkiem, dodajemy bazylię i gotowe;) Teraz tylko smarujemy rybkę naszą salsą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na niecałe 20 minut.
Krok 3 - Pstrąg tęczowy z salsą pomidorową foto
Kiedy rybka już ładnie się rumieni a zapach czosnku unosi się w kuchni to znak , że można myć ręce i będzie wyżerka. Ja podałam rybę na rukoli z kromką żytniego chlebka bo szczerze powiedziawszy nie miałam czasu na ryż czy gotowane warzywka. Smakowało bardzo:)
KamilaGotuje
Potrawa szybka, pyszna i pięknie wygląda. Koszt też nie taki straszny bo na dwie osoby 25 zł.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 30.11.2016 09:01
smaczny obiad
kloruś 05.11.2016 15:38
smakowita propozycja!
martynkacytrynka 23.10.2016 18:41
Wyglada przepysznie!!
Monika-twin 19.10.2016 21:56
rewelacyjnt pstrąg.
Jolanta40 18.10.2016 18:39
wygląda bardzo apetycznie :)
IZABELA29 15.07.2016 11:23
apetyczna szkoda ,że tak mało jej jadamy
2milutka 14.07.2016 22:02
fajny pomysł :)
agnieszka214 24.04.2016 11:48
Dobra jest taka rybka
Andysz 12.04.2016 00:17
wow rewelacja
Ada-Gaba 02.04.2016 19:56
pyszna rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat