Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg tęczowy z salsą pomidorową

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Rybka

pstrąg tęczowy (mój był duży, 80 dkg) 1 sztuka
oliwa aromatyzowana 1 łyżka
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 szczypta
sól do smaku 1 szczypta

salsa

pomidory 3 sztuki
czosnek 2 ząbki
Bazylia suszona Prymat 3 szczypty

dodatki

rukola 1 garść
chleb razowo-żytni 1 pajda

Porada

Potrawa szybka, pyszna i pięknie wygląda. Koszt też nie taki straszny bo na dwie osoby 25 zł.

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg tęczowy z salsą pomidorową

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od umycia i osuszenia pstrąga, następnie nacieramy go solą i pieprzem cytrynowym lub zwykłym- zależy co macie pod ręką;) układacie go pięknie w naczyniu żaroodpornym i polewacie łyżka aromatyzowanej oliwy. Odkładacie do lodówki i włączacie piekarnik na 180 stopni.
Krok 1 - Pstrąg tęczowy z salsą pomidorową foto
2
A teraz zabieracie się za salsę. Pomidorki należy sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Kroimy w kosteczkę i łączymy z przetartym przez praskę czosnkiem, dodajemy bazylię i gotowe;) Teraz tylko smarujemy rybkę naszą salsą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na niecałe 20 minut.
Krok 2 - Pstrąg tęczowy z salsą pomidorową foto
3
Kiedy rybka już ładnie się rumieni a zapach czosnku unosi się w kuchni to znak , że można myć ręce i będzie wyżerka. Ja podałam rybę na rukoli z kromką żytniego chlebka bo szczerze powiedziawszy nie miałam czasu na ryż czy gotowane warzywka. Smakowało bardzo:)
Krok 3 - Pstrąg tęczowy z salsą pomidorową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 30.11.2016 09:01
smaczny obiad
kloruś 05.11.2016 15:38
smakowita propozycja!
martynkacytrynka 23.10.2016 18:41
Wyglada przepysznie!!
Monika-twin 19.10.2016 21:56
rewelacyjnt pstrąg.
Jolanta40 18.10.2016 18:39
wygląda bardzo apetycznie :)
IZABELA29 15.07.2016 11:23
apetyczna szkoda ,że tak mało jej jadamy
2milutka 14.07.2016 22:02
fajny pomysł :)
agnieszka214 24.04.2016 11:48
Dobra jest taka rybka
Andysz 12.04.2016 00:17
wow rewelacja
Ada-Gaba 02.04.2016 19:56
pyszna rybka
UrszulaS 24.02.2016 17:11
prezentacja piękna
kloruś 27.01.2016 20:41
chętnie bym skosztowała!
ekspansja-smaku 19.01.2016 22:58
super przepis
stokrotka 01.01.2016 22:48
świetny przepis!!!!!!!!!!!
dollce 21.09.2015 21:41
Super przepis :)
mania3 06.09.2015 14:28
wyprubuje wygląda pszyne
justynkag 20.08.2015 09:54
Apetyczne danie!
Granita 11.08.2015 23:58
świetna inspiracja
Kasiaaa 06.08.2015 23:15
Pyszne danie, pięknie podane :)
Justyna Jussstiii 04.08.2015 10:10
super apetycznie wygląda:)
KamilaGotuje 09.04.2015 14:39
Bardzo Panu dziękuję i polecam się na przyszłość:)
ilka01 08.04.2015 19:05
pychota :)
tomciopaluch
tomciopaluch 08.04.2015 17:33
Wooow to coś dla mnie:....wygląda pysznie i ciekawe jak smakuje.
Maridka19 08.04.2015 16:31
Rewelacyjnie przygotowany pstrąg
aginaa 08.04.2015 14:56
fajna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak