Pstrąg tęczowy z piekarnika z zapiekanymi ziemniaczkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1/2 kg
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • pstrąg patroszony

    2 szt
  • cytryna

    1 szt
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • sól do smaku

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pstrąg tęczowy z piekarnika z zapiekanymi ziemniaczkami  foto
Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie około 10 minut od momentu wrzenia. Następnie pokroić je na ćwiartki, ułożyć na blaszce, posypać obficie ziołami prowansalskimi i skropić oliwą.
Krok 2 - Pstrąg tęczowy z piekarnika z zapiekanymi ziemniaczkami  foto
Ryby dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Krok 3 - Pstrąg tęczowy z piekarnika z zapiekanymi ziemniaczkami  foto
Natrzeć je na zewnątrz oraz w środku solą i pieprzem cytrynowym. Ułożyć na folii, obłożyć plastrami cytryny, kilka plasterków włożyć do środka ryby.
Krok 4 - Pstrąg tęczowy z piekarnika z zapiekanymi ziemniaczkami  foto
Zawinąć pstrągi w folię, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i razem z ziemniakami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około 20-25 minut.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 05.08.2016 19:16
Pyszna ryba
adelajda 20.02.2016 19:13
Dobra rybka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat