Pstrąg tęczowy łososiowy smażony na maśle (płaty)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pstrąg łososiowy

    2 płaty
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • sól

Dodatkowo

  • mąka pszenna

  • masło do smażenia

    3-4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pstrąg tęczowy łososiowy smażony na maśle (płaty)  foto
Płaty pstrąga umyć i osuszyć.
Krok 2 - Pstrąg tęczowy łososiowy smażony na maśle (płaty)  foto
Rybę pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 3 - Pstrąg tęczowy łososiowy smażony na maśle (płaty)  foto
Każdy kawałek oprószyć (z obu stron) solą i pieprzem cytrynowym.
Krok 4 - Pstrąg tęczowy łososiowy smażony na maśle (płaty)  foto
Następnie obtoczyć ją w mące - nadmiar strzepać.
Krok 5 - Pstrąg tęczowy łososiowy smażony na maśle (płaty)  foto
Na patelni roztopić i rozgrzać masło.
Krok 6 - Pstrąg tęczowy łososiowy smażony na maśle (płaty)  foto
Rybę położyć (skórą do dołu) na rozgrzanym maśle i smażyć przez kilka minut - na średnim ogniu, aż lekko się zarumieni.
Następnie wszystkie kawałki przełożyć na drugą stronę i posmażyć dodatkowe 2-3 minuty.
Warto użyć podstawowych przypraw i pamiętać, aby mięsa ryby nie przesmażyć. Powinno być one sprężyste, łatwo odchodzące od skóry, ale nadal delikatne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.02.2017 21:00
Dobra ryba.
Róża1 13.08.2016 17:59
przepyszna rybka :-)
MAR3STA 04.08.2016 20:41
Smaczna rybka
Bernadeta1 04.08.2016 16:48
smaczne jedzonko
Ola1984 04.08.2016 15:12
Bardzo apetyczne danie :)
wyattearp 04.08.2016 13:18
smacznie wygląda
Maridka19 04.08.2016 09:44
Zdrowo i to tego bardzo smacznie :)
RenataZ-et 04.08.2016 09:36
perfekcyjnie upieczona rybka
Agnieszka-87-25 04.08.2016 08:31
mniam pychota
Babeczka35 04.08.2016 07:05
Pyszne danie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat