Pstrąg smażony w całości

Pstrąg smażony w całości

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pstrąg smażony w całości sprawdzi się doskonale na każdą okazję - uroczysty obiad, wigilijną kolację czy też codzienny obiad. Jest szybki, prosty do przygotowania i zawsze wychodzi. Dlatego warto go wybrać, gdy zależy nam na kulinarnym sukcesie. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg

    1 sztuka
  • cytryna

    1 sztuka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    3 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • koperek

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • olej

    1/4 szklanki
  • mąka

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pstrąg smażony w całości foto

Przygotować marynatę: z soku z połowy cytryny, 1/4 szklanki oleju, soli oraz pieprzu.

Krok 2 - Pstrąg smażony w całości foto

Umyć i osuszyć rybę. Wyczyścić. Naciąć skórę po każdej stronie w 4 miejscach (najlepiej pod kątem w kierunku ogona). Włożyć do środka ryby kilka gałązek kopru (lub posypać suszonym). Zalać rybę przygotowaną marynatą i zostawić na godzinę (w tym czasie kilka razy ją przewracać tak, aby do środka marynata też się dostała).

Krok 3 - Pstrąg smażony w całości foto

Wyjąć pstrąga z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Pstrąga posolić i posypać pieprzem (od środka też). Oprószyć mąką.

Krok 4 - Pstrąg smażony w całości foto

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić koper który był w marynacie, chwilę smażyć - odsunąć na brzeg patelni. Kłaść rybę i smażyć z obu stron do zarumienienia. Zmniejszyć gaz, dołożyć na patelnię masło i dosmażyć rybę.

Podawać z ziemniakami z wody wkładając w nacięcia pół plasterki z cytryny i posypując pokrojonym koprem.

Krok 5 - Pstrąg smażony w całości foto

Z reguły smażę filety z pstrąga bo tak wolę ale kupiłam świeżego takiego o odpowiedniej wielkości, aby usmażyć go całego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 05.12.2013 12:16
Wygląda smakowicie, prawie poczułam jej zapach
Ola1984 01.12.2013 10:19
Fantastyczna rybka, tak przyrządzoną lubię najbardziej :)
bhb8 30.11.2013 23:46
Z chęcią bym spróbowała :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat