Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg smażony w całości

5.0
(75)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pstrąg smażony w całości sprawdzi się doskonale na każdą okazję - uroczysty obiad, wigilijną kolację czy też codzienny obiad. Jest szybki, prosty do przygotowania i zawsze wychodzi. Dlatego warto go wybrać, gdy zależy nam na kulinarnym sukcesie. 

Składniki:

pstrąg 1 sztuka
cytryna 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
koperek 2 łyżki
masło 2 łyżki
olej 1/4 szklanki
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg smażony w całości

Jeśli zastanawiacie się, jak usmażyć pstrąga to dowiecie się tego z prezentowanego przepisu. Przed Wami sprawdzony i genialny przepis na smażonego pstrąga.

Kroki postępowania

1

Przygotować marynatę: z soku z połowy cytryny, 1/4 szklanki oleju, soli oraz pieprzu.

2

Umyć i osuszyć rybę. Wyczyścić. Naciąć skórę po każdej stronie w 4 miejscach (najlepiej pod kątem w kierunku ogona). Włożyć do środka ryby kilka gałązek kopru (lub posypać suszonym). Zalać rybę przygotowaną marynatą i zostawić na godzinę (w tym czasie kilka razy ją przewracać tak, aby do środka marynata też się dostała).

3

Wyjąć pstrąga z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Pstrąga posolić i posypać pieprzem (od środka też). Oprószyć mąką.

4

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić koper który był w marynacie, chwilę smażyć - odsunąć na brzeg patelni. Kłaść rybę i smażyć z obu stron do zarumienienia. Zmniejszyć gaz, dołożyć na patelnię masło i dosmażyć rybę.

Podawać z ziemniakami z wody wkładając w nacięcia pół plasterki z cytryny i posypując pokrojonym koprem.

5

Z reguły smażę filety z pstrąga bo tak wolę ale kupiłam świeżego takiego o odpowiedniej wielkości, aby usmażyć go całego.

Odpowiedź na pytanie, jak usmażyć pstrąga nie dawała Wam wcześniej spać? Mam nadzieję, że teraz już wszystko jasne i razem ze mną ruszycie do kuchni. A może dziś macie ochotę na inną rybę? Co powiecie na wyśmienity tatar ze śledzia?

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 05.12.2013 12:16
Wygląda smakowicie, prawie poczułam jej zapach
Ola1984 01.12.2013 10:19
Fantastyczna rybka, tak przyrządzoną lubię najbardziej :)
bhb8 30.11.2013 23:46
Z chęcią bym spróbowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak