Pstrag pieczony z warzywami

Pstrag pieczony z warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg patroszony

    3 nieduże sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1/3 sztuki
  • cytryna

    1/2 sztuki
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • sól

    do smaku
  • olej

    2 łyżki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę i seler obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny.
Wypatroszone pstrągi dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsypać przyprawą do ryb i nadziać startymi warzywami. Każdą rybę zawinąć w folię dość szczelnie, choć ja zostawiłam z każdej strony po małym otworze.
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, obsypać solą, pieprzem i ziołami, skropić olejem. Zawinąć w folię.

Rybę i ziemniaki ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piec 35-40 minut.

Pstrąga podałam z surówką z marchewki i selera http://www.doradcasmaku.pl/przepis/268575/surowka-z-marchewki-i-selera.html

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 04.03.2014 11:47
wygląda super i na pewno tak smakuje
chrupnij-sobie.pl 31.03.2013 15:51
nie przepadam za rybą ale ta jest zachęcająca pysznie wygląda
Granita 25.03.2013 02:28
zdrowa rybka bardzo umiejętnie przyprawiona
MAR3STA 12.03.2013 22:16
z chęcią zjadłabym taką rybkę
ONY_za_kare 12.03.2013 15:27
pyszna rybka!
pajbek 11.03.2013 17:56
Ależ to musi być pyszne :-)
fotoviderek 11.03.2013 17:24
Pstrąg jest wspaniały :)
Łucja 11.03.2013 12:45
dziękuję :D
aneta2208 11.03.2013 11:04
kocham ryby pod każdą postacią :)
Alex_M 11.03.2013 09:43
pysznosci!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat