Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg pieczony z czosnkiem i masłem
Pstrąg pieczony z masłem to:
- przepis na pyszne danie z ryb
- szybki i łatwy obiad dla całej rodziny
- zamiast piekarnika pstrągi można przygotować na grillu
- świetnie smakuje z pieczywem lub frytkami
Kroki postępowania
Pstrągi dokładnie czyścimy, myjemy i suszymy papierowymi ręcznikami.
Na bokach ryb robimy nacięcia i wkładamy do każdego plasterek pokrojonego wcześniej czosnku.
Przyprawiamy solą morską jodowaną w młynku Prymat, pieprzem białym Prymat oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
W brzuszki wkładamy kawałeczki masła i pocięty koper. Wierzch ryb smarujemy resztą roztopionego masła.
Pstrągi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut.
Pstrągi pieczone z masłem podajemy ze świeżym pieczywem lub frytkami.
Smacznego !!!