Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg pieczony w marynacie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

pstrąg świeży

MARYNATA

olej rzepakowy 4 łyżki
sos sojowy słodki 5 łyżek
czosnek 2 - 3 ząbki
estragon 2 łyżeczki

Porada

Ponieważ mamy sezon grillowy, tak zamarynowanego pstrąga możemy również usmażyć na grillu. Wtedy czas marynowania wydłużmy do 2 godzin, aby mięso ryby dobrze "naciągnęło" smak i aromat marynaty.

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg pieczony w marynacie

Kroki postępowania

1
Propozycja na delikatnego, bardzo aromatycznego pstrąga, pieczonego w marynacie z dodatkiem estragonu.

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy marynatę.

Do miseczki dodajemy olej rzepakowy oraz słodki sos sojowy i dokładnie mieszamy do momentu dobrego połączenia obu cieczy. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz estragon i jeszcze raz mieszamy. Gotową marynatę odstawiamy dla dobrego przejścia smaków i aromatów.


Krok 1 - Pstrąg pieczony w marynacie foto
2
Pstrąga oczyszczamy z łusek, wyjmujemy ości, dokładnie myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje.

Tak przygotowane kawałki ryby układamy w naczyniu żaroodpornym (skórą do góry) i zalewamy marynatą. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Krok 2 - Pstrąg pieczony w marynacie foto
3
Po tym czasie, naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 20 minut (10 minut na termoobiegu i 10 minut zwykłego pieczenia).

Życzę smacznego! :)
Krok 3 - Pstrąg pieczony w marynacie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 08.05.2015 11:19
wspaniale wygląda i zapewne pysznie smakuje
adelajda 06.05.2015 08:12
Jaki pyszny pstrąg ...chętnie bym zjadła :)))
Czarnula666 05.05.2015 18:17
I znowu cos pysznego u ciebie znajduje :)
VioletoweKucharzenie 05.05.2015 09:18
ale pyszności u Ciebie:-)
miodunka 04.05.2015 09:46
fajny pomysł na rybkę!!
molanka 04.05.2015 09:16
musi być bardzo aromatyczny
Mancia w kuchni 04.05.2015 09:06
idealny na piątkowy obiad :) Super przepis
Wafelek2601 04.05.2015 08:35
Musi być pyszny
Malinka 04.05.2015 08:33
Taki pstrąg smakuje pewnie wybornie! Zjawię się u Ciebie, gdy kolejny zaserwujesz takie pyszności :)
luna76 04.05.2015 06:56
cudownie apetycznie podana rybka :) rewelacja!!!
Ola1984 04.05.2015 06:09
Pyszna rybka :)
Internetowa Kuchnia 03.05.2015 21:42
Bardzo dobra rybka!
Futka 03.05.2015 21:41
Serdecznie dziękuję :)
Kasnaj 03.05.2015 21:26
fajny przepis
Katarzyna59 03.05.2015 21:22
rewelacyjny
IKrakowianka 03.05.2015 21:19
bardzo apetyczny!
iskierka.ag 03.05.2015 20:31
Aż mnie zatkało jest taki apetyczny :):):) Gratuluję pomysłu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak