Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg nadziewany kaszą z grzybami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Pstrąg w towarzystwie kaszy jęczmiennej i grzybów suszonych. Polecam zaskoczyć gości i rodzinę taką rybką bo jest dobra i zdrowa. Podstawa to dobrze zamarynowany pstrąg.

Składniki:

Ryba:

pstrągi 2 sztuki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
majeranek 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka

Farsz:

kasza jęczmienna 0.5 szklanki
grzyby suszone 1 garść
cebula 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
natka pietruszki 5 gałązek

Pozostałe:

cytryna 1 sztuka
chili 1 sztuka
olej 4 łyżki
pieprz czerwony 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg nadziewany kaszą z grzybami

Ryby oczyszczam i osuszam. Cebulę kroję drobno w kostkę, dodaję majeranek, sól, pieprz i nacieram cała rybę, w środku też. Odstawiam na noc do lodówki.

Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję grzyby w tej samej wodzie godzinę. Pokrojoną cebulę podsmażam na oleju, dodaję ugotowane odsączone i pokrojone grzyby. Podsmażam chwilę. Kaszę gotuję według instrukcji i dodaję do grzybów. Doprawiam solą i pieprzem.
Pstrągi wyjmuję z marynaty, oczyszczam z cebuli i nadziewam farszem. Wcześniej ryby nacięłam z jednej strony w kilku miejscach. Ryby skrapiam oliwą, układam w naczyniu do zapiekania i wstawiam do nagrzanego do temp. 190 stopni piekarnika na 35 minut. Podaję z natką, papryczką chili i pieprzem czerwonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 29.01.2019 18:03
Ciekawy farsz. Kasza i grzyby to bardzo smaczne połączenie, ale nigdy nie próbowałam ich podawać z rybą. Pstrągi prezentują się bardzo apetycznie.
Babeczka35 16.01.2019 07:17
Pyszna ryba.
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 11:43
Fajny przepis na pstrąga.;)
bietka 11.01.2019 10:52
Bardzo smakowita rybka : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak