Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg nadziewany kaszą z grzybami
Ryby oczyszczam i osuszam. Cebulę kroję drobno w kostkę, dodaję majeranek, sól, pieprz i nacieram cała rybę, w środku też. Odstawiam na noc do lodówki.
Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję grzyby w tej samej wodzie godzinę. Pokrojoną cebulę podsmażam na oleju, dodaję ugotowane odsączone i pokrojone grzyby. Podsmażam chwilę. Kaszę gotuję według instrukcji i dodaję do grzybów. Doprawiam solą i pieprzem.
Pstrągi wyjmuję z marynaty, oczyszczam z cebuli i nadziewam farszem. Wcześniej ryby nacięłam z jednej strony w kilku miejscach. Ryby skrapiam oliwą, układam w naczyniu do zapiekania i wstawiam do nagrzanego do temp. 190 stopni piekarnika na 35 minut. Podaję z natką, papryczką chili i pieprzem czerwonym.