Pstrąg nadziewany kaszą z grzybami

Pstrąg nadziewany kaszą z grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pstrąg w towarzystwie kaszy jęczmiennej i grzybów suszonych. Polecam zaskoczyć gości i rodzinę taką rybką bo jest dobra i zdrowa. Podstawa to dobrze zamarynowany pstrąg.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba:

  • pstrągi

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • cebula

    1 sztuka

Farsz:

  • kasza jęczmienna

    0.5 szklanki
  • grzyby suszone

    1 garść
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    5 gałązek

Pozostałe:

  • cytryna

    1 sztuka
  • chili

    1 sztuka
  • olej

    4 łyżki
  • pieprz czerwony

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryby oczyszczam i osuszam. Cebulę kroję drobno w kostkę, dodaję majeranek, sól, pieprz i nacieram cała rybę, w środku też. Odstawiam na noc do lodówki.

Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję grzyby w tej samej wodzie godzinę. Pokrojoną cebulę podsmażam na oleju, dodaję ugotowane odsączone i pokrojone grzyby. Podsmażam chwilę. Kaszę gotuję według instrukcji i dodaję do grzybów. Doprawiam solą i pieprzem.
Pstrągi wyjmuję z marynaty, oczyszczam z cebuli i nadziewam farszem. Wcześniej ryby nacięłam z jednej strony w kilku miejscach. Ryby skrapiam oliwą, układam w naczyniu do zapiekania i wstawiam do nagrzanego do temp. 190 stopni piekarnika na 35 minut. Podaję z natką, papryczką chili i pieprzem czerwonym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

29.01.2019 18:03
Ciekawy farsz. Kasza i grzyby to bardzo smaczne połączenie, ale nigdy nie próbowałam ich podawać z rybą. Pstrągi prezentują się bardzo apetycznie.

Babeczka35

16.01.2019 07:17
Pyszna ryba.

Bożena Matuszczyk

11.01.2019 11:43
Fajny przepis na pstrąga.;)

bietka

11.01.2019 10:52
Bardzo smakowita rybka : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat