Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg na botwince

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Pstrąg w towarzystwie botwinki nabiera interesującego smaku. Polecamy.

Składniki:

Składniki:

pstrąg 1 sztuka
mąka kukurydziana 3 łyżki
cytryna 6 plastrów
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Oregano suszone Prymat 1 szczypta
mięta cytrynowa 3 łyżki
olej rydzowy 100 mililitrów
botwinka 1 pęczek
sok z cytryny 0.5 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg na botwince

Umytego i osuszonego pstrąga oprószyłem solą, obtoczyłem w panierce z maki kukurydzianej wymieszanej z suszonym ziołami. Do środka włożyłem 2 plasterki cytryny, 2 łodyżki mięty, kilka listków świeżej bazylii i oregano. Pozostałe plasterki ułożyłem na rybie. Odstawiłem na pół godziny. Upiekłem pstrąga na złoty kolor ok. pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, polewałem oliwą.

Umytą i oczyszczoną botwinkę obgotowałem w osolonej wodzie z łyżką oliwy, łyżeczką soku z cytryny i łodyżką mięty. Odcedziłem, wyrzuciłem miętę. Botwinkę wyłożyłem na półmisek. Polałem ją dresingiem z 2 łyżek oliwy wymieszanej z resztki soku z cytryny, solą i pieprzem. Na botwince ułożyłem upieczoną rybę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak