Pstrąg na botwince

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pstrąg w towarzystwie botwinki nabiera interesującego smaku. Polecamy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • pstrąg

    1 sztuka
  • mąka kukurydziana

    3 łyżki
  • cytryna

    6 plastrów
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Oregano suszone Prymat

    1 szczypta
  • mięta cytrynowa

    3 łyżki
  • olej rydzowy

    100 mililitrów
  • botwinka

    1 pęczek
  • sok z cytryny

    0.5 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytego i osuszonego pstrąga oprószyłem solą, obtoczyłem w panierce z maki kukurydzianej wymieszanej z suszonym ziołami. Do środka włożyłem 2 plasterki cytryny, 2 łodyżki mięty, kilka listków świeżej bazylii i oregano. Pozostałe plasterki ułożyłem na rybie. Odstawiłem na pół godziny. Upiekłem pstrąga na złoty kolor ok. pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, polewałem oliwą.

Umytą i oczyszczoną botwinkę obgotowałem w osolonej wodzie z łyżką oliwy, łyżeczką soku z cytryny i łodyżką mięty. Odcedziłem, wyrzuciłem miętę. Botwinkę wyłożyłem na półmisek. Polałem ją dresingiem z 2 łyżek oliwy wymieszanej z resztki soku z cytryny, solą i pieprzem. Na botwince ułożyłem upieczoną rybę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat