Pstrąg marynowany podany z szpinakiem i bazylią

Pstrąg marynowany podany z szpinakiem i bazylią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • liście szpinaku

    1 garść
  • bazylia świeża

    5 listków
  • pstrąg patroszony

    1 szt
  • cyrtyna

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • pieprz kolorowy

  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1/2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Świeżego pstrąga myjemy patroszymy . Do miski wlewamy ok 1/2 litra wody , dodajemy sól morską do smaku , 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego, 2 żabki czosnku przecięte na pół, kilka plasterków cytryny. Do marynaty wkładamy pstrąga i wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień osuszamy pstrąga i filetujemy. Każdy płat przycinamy aby był równy prostokąt. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Jeden płat kładziemy skórą do dołu i układamy na nim listki szpinaku świeżego i kilka listków bazylii . Nakrywamy drugim płatem ,skórą do góry. Smażymy przekładańca na masełku z odrobina oliwy. Podajemy przeciętego na 2 części ozdobionego nitkami chilli i pokrojonymi listkami bazylii i szpinaku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 02.12.2013 12:16
bardzo ciekawy pomysł, podoba mi się :)
Christopher 13.10.2013 19:28
Ciekawy przepis.
mufinka79 13.10.2013 11:16
Fajny przepis, uwielbiam rybę i szpinak :)
Ania84 13.10.2013 09:16
podany przepięknie! uwielbiam ryby
Moni_Wwo 13.10.2013 09:06
uwielbiam szpinak!!!
Ela_K 13.10.2013 08:39
pyszna rybka
Anna133 13.10.2013 08:06
ostatnio poznałam tą rybę w nowej odsłonie , pyszna
ana1 13.10.2013 08:03
świetna ryba
Magula 13.10.2013 07:54
fajny prezpis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat