Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg łososiowy zaplatany w cieście francuskim

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filety z pstrąga 2 sztuki
ciasto francuskie 275 g
pieczarki 8 sztuk
cebula 1 sztuka
oliwki czarne Smak 15 sztuk
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat do smaku
białko 1 z 1 jajka
cytryna 2 plastry
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg łososiowy zaplatany w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Płaty pstrąga łososiowego pozbawiamy ości i skóry.
Krok 1 - Pstrąg łososiowy zaplatany w cieście francuskim foto
2
Każdy płat posypujemy z obydwu stron przyprawą do ryby, możemy delikatnie dosolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem wg uznania.
Krok 2 - Pstrąg łososiowy zaplatany w cieście francuskim foto
3
Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Podsmażamy pieczarki, przyprawiając je pod koniec smażenia solą i pieprzem. Grzyby studzimy.
Krok 3 - Pstrąg łososiowy zaplatany w cieście francuskim foto
4
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy płat na pół. Każdy prostokąt ciasta nacinamy tak jak to zaprezentowano na fotografii.
Krok 4 - Pstrąg łososiowy zaplatany w cieście francuskim foto
5
Na każdej porcji ciasta układamy filet ryby, na nim układamy warstwę pieczarek, pokrojone w plastry oliwki i odrobinę cebuli pokrojonej w pióra.
Krok 5 - Pstrąg łososiowy zaplatany w cieście francuskim foto
6
Tak przygotowaną rybę przykrywamy ciastem francuskim zaplatając na niej ponacinane ciasto.
Krok 6 - Pstrąg łososiowy zaplatany w cieście francuskim foto
7
Rybę w cieście smarujemy białkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Pieczemy ok 30 minut.
Krok 7 - Pstrąg łososiowy zaplatany w cieście francuskim foto
8
Rybę podajemy na ciepło skrapiając ją sokiem z cytryny. SMACZNEGO!
Krok 8 - Pstrąg łososiowy zaplatany w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 04.02.2015 17:29
smaczna taka rybka;)
Maridka19 04.02.2015 16:28
Smakowicie wygląda :)
Betina#45 04.02.2015 15:33
świetny przepis...idealny pstrąg ;)
Megg 04.02.2015 14:43
oj to musi być smaczne :-)
kasienka23 04.02.2015 14:39
Ja też zazwyczaj robię mniejsze porcje, nie spodziewałam się, że te filety będą tak duże, przez co miałam pewne utrudnienia w zapleceniu ciasta. Ale efekt końcowy był bardzo zadowalający :)
Magda60 04.02.2015 14:14
robie podobnie z łososiem,troszke mniejsze porcje
molanka 04.02.2015 14:06
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak