pstrąg łososiowy pieczony w porach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z pstrąga

    1 kg.
  • masło klarowane

    4 łyżki
  • por (biała część)

    2 szt.
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • marchewka

    1 szt.
  • sok z cytryny

    1-2 szt.
  • sól i pieprz

    do smaku
  • śmietana 30%

    3/4 szkl.
  • mąka ziemniaczana

    do obtoczenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pstrąga umyć , oczyścić jeśli mamy w całości , wyfiletować i pokroić na kawałki ok. 4-5 cm. oprószyć solą , pieprzem i skropić sokiem z cytryny , wymieszać przykryć i odstawić na 30 min w chłodne miejsce . Po tym czasie rozgrzać masło klarowane a rybę obtaczać w mące i smażyć ok. 1 min. z każdej strony . Układać usmażoną rybę w naczyniu żaroodpornym , a na tłuszczu ze smażenia ryby zeszklić , wcześniej przygotowane pory pokrojone w paski i posiekany czosnek , po chwili dodać startą na dużych oczkach marchewkę ponownie wymieszać i dusić ok. 2-3 min. Warzywa zalać śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem wymieszać i dusić aż sos się zredukuje . Po zredukowaniu sosu warzywa wyłożyć na usmażoną rybę i całość zapiec w piekarniku w 200 st. od 10-15 min.
Można użyć też innej ryby ( fileta ) .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 12.01.2015 07:35
ciekawy przepis
Motorek 03.01.2015 12:39
bardzo dobre
adelajda 27.12.2014 19:13
Łososia to ja lubię :)
agnieszka214 27.12.2014 18:44
narobiłas mi tylko smaku na takie danie
Ada-Gaba 27.12.2014 16:21
fajne połączenie smaków, szybko i smacznie
jasiek 27.12.2014 15:32
muszę spróbować zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat