Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pstrąg łososiowy pieczony w porach

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z pstrąga 1 kg.
masło klarowane 4 łyżki
por (biała część) 2 szt.
czosnek 2-3 ząbki
marchewka 1 szt.
sok z cytryny 1-2 szt.
sól i pieprz do smaku
śmietana 30% 3/4 szkl.
mąka ziemniaczana do obtoczenia

Porada

Można użyć też innej ryby ( fileta ) .

Przepis i sposób przygotowania na: pstrąg łososiowy pieczony w porach

Pstrąga umyć , oczyścić jeśli mamy w całości , wyfiletować i pokroić na kawałki ok. 4-5 cm. oprószyć solą , pieprzem i skropić sokiem z cytryny , wymieszać przykryć i odstawić na 30 min w chłodne miejsce . Po tym czasie rozgrzać masło klarowane a rybę obtaczać w mące i smażyć ok. 1 min. z każdej strony . Układać usmażoną rybę w naczyniu żaroodpornym , a na tłuszczu ze smażenia ryby zeszklić , wcześniej przygotowane pory pokrojone w paski i posiekany czosnek , po chwili dodać startą na dużych oczkach marchewkę ponownie wymieszać i dusić ok. 2-3 min. Warzywa zalać śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem wymieszać i dusić aż sos się zredukuje . Po zredukowaniu sosu warzywa wyłożyć na usmażoną rybę i całość zapiec w piekarniku w 200 st. od 10-15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 12.01.2015 07:35
ciekawy przepis
Motorek 03.01.2015 12:39
bardzo dobre
adelajda 27.12.2014 19:13
Łososia to ja lubię :)
agnieszka214 27.12.2014 18:44
narobiłas mi tylko smaku na takie danie
Ada-Gaba 27.12.2014 16:21
fajne połączenie smaków, szybko i smacznie
jasiek 27.12.2014 15:32
muszę spróbować zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak