Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg duszony w sosie grzybowym
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je w wodzie z namaczania, a następnie kroimy w małą kostkę i przesmażamy z drobno pokrojoną cebulką na maśle.
KROK 2. Następnie przygotowujemy sos. Część wywaru z grzybów mieszamy ze śmietaną i łyżeczką mąki oraz doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
KROK 3. Filety z pstrąga oczyszczamy z ości, dzielimy na mniejsze porcje, skrapiamy sokiem z cytryny i odsawiamy na około 15 minut. Po tym czasie układamy je na podsmażonych grzybkach oaz cebulce i zalewamy mieszanką wywaru i śmietany. Całość dusimy pod przykryciem przez kilka minut do momentu aż sos zgęstnieje, a kawałki ryby odpowiednio się uduszą.
Gotową rybę podajmy z ulubonymi ddatkami.
Życzę smacznego! :)