Pseudo wuzetki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6
  • mąka

    szklanka
  • cukier

    ok szklanki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • olej

    3 łyżki
  • ocet

    łyżka
  • kakao

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2-3 łyżeczki
  • kremówka

  • cukier waniliowy

  • cukier

    2 łyżki
  • białko

    2-3
  • krem tortowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier i ubijać dalej. Następnie delikatnie wlewać żółtka (powoli i ubijając mikserem cały czas). Na koniec olej i ocet. Mąkę przesiać,dodać kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć mokre z suchymi składnikami,mieszając przy tym. Wlać do prostokątnej formy i piec ok 35min w 160 stopniach na środkowej półce piekarnika (w połowie czasu zmieniłam na 180stopni). Ostudzić i przekroić na 2 części wzdłuż.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i odstawić. Kremówkę ubić(prosto z lodówki!), dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać. Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać, powoli wlewając,do kremówki razem z ostudzoną już żelatyną. Mieszać i przełożyć masą biszkopt. Wstawić do lodówki aż zastygnie. Wg przepisu na opakowaniu przygotować krem tortowy. Na zastygnięte ptasie mleczko (pokroić w kawałki ciasto) szprycą wyciskać na wierzch krem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 07.06.2012 21:42
Bardzo fajne, na pewno smaczne:)
iknkirke 28.04.2012 23:28
super
polly66 11.12.2010 23:43
trochę zabawy jest ale wyśmienite i delikatne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat