Przepis i sposób przygotowania na: Przysmak śledziowy jabłkowo-chrzanowy
Wyszoruj cytrynę, z połowy zetrzyj skórkę tarką, z drugiej połowy zesterem lub nożykiem w cieniutkie paseczki (do dekoracji). Wyciśnij sok z cytryny.
Wyjmij śledzie z wody, osusz je, pokrój każdy na trzy długie paski i skrop połową soku z cytryny.
Umyj jabłka, wytnij z środkowych części cieniutkie plasterki (12 szt).
wytnij gniazda nasienne i skrop pozostałym sokiem z cytryny by nie sczerniały.
Pozostałe części jabłek obierz i zetrzyj w łezkę. Włóż starte jabłka do jogurtu, dodaj chrzan, drobno startą skórkę z cytryny. Wymieszaj sos, dopraw go sola i pieprzem.
Jeśli jabłko nie jest wystarczająco słodkie dodaj szczyptę cukru.Pokrój szczypior.
Na talerzach układaj porcje.Na krążku jabłka ułóż kółko z śledzia
wypełniając wnętrze sosem chrzanowym. Na górę ułóż kolejna warstwę i kolejną - 3 krążki na jednym talerzyku.
Górne kółko śledziowe również wypełnij sosem.
Na talerzach dodatkowo nałóż porcję sosu.
Posyp porcje pieprzem świeżo zmielonym i paseczkami skórki cytrynowej.
Udekoruj przekąski szczypiorem.