Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przysmak Popaye'a, czyli pieczony łosoś podany ze szpinakiem w sosie z sera pleśniowego

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynata

oliwa 100 ml
ząbki czosnku 4 szt
koperek 2 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżka
sól do smaku

Składniki główne

łosoś filet 4x100 gram
oliwa 50 ml
cebula 2 szt
ząbki czosnku 4 szt
pomidory suszone 4 łyżki
wino białe wytrawne 100 ml
ser pleśniowy 300 gram
śmietana 30% 300 ml
szpinak mrożony 0,5 kg
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
pomidorki koktajlowe 1 opakowanie
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 szt
kiełki słonecznika 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Przysmak Popaye'a, czyli pieczony łosoś podany ze szpinakiem w sosie z sera pleśniowego

Myjemy łososia, suszymy ręcznikiem papierowym. Marynujemy we wszystkich składnikach i odstawiamy do lodówki na około 3 godziny.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w drobne paski suszone pomidory. Po chwili wlewamy białe wino, dodajemy ser pleśniowy i śmietanę. Gotujemy kilka minut , gdy sos zgęstnieje wrzucamy rozmrożony szpinak i odciśnięty z wody szpinak. Całość należy jeszcze raz zagotować i doprawić do smaku.
Łososia układamy na blasze i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C.
Przygotowany wcześniej szpinak układamy na talerzu, a na nim kładziemy pieczonego łososia. Całość dekorujemy pomidorkami połączonymi z cebulką dymką i kiełkami słonecznika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

nogawkuchni 19.04.2014 12:06
Świetny obiad,zdecydowanie coś dla mnie,pyszne i sycące jedzenie.
adelajda 19.04.2014 07:58
Moje smaki :)
IlonaAlbertos 18.04.2014 22:41
Wygląda wspaniale. Bardzo lubię takie połączenia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak