Przepis i sposób przygotowania na: Przysmak Popaye'a, czyli pieczony łosoś podany ze szpinakiem w sosie z sera pleśniowego
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w drobne paski suszone pomidory. Po chwili wlewamy białe wino, dodajemy ser pleśniowy i śmietanę. Gotujemy kilka minut , gdy sos zgęstnieje wrzucamy rozmrożony szpinak i odciśnięty z wody szpinak. Całość należy jeszcze raz zagotować i doprawić do smaku.
Łososia układamy na blasze i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C.
Przygotowany wcześniej szpinak układamy na talerzu, a na nim kładziemy pieczonego łososia. Całość dekorujemy pomidorkami połączonymi z cebulką dymką i kiełkami słonecznika.