Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przysmak jabłkowo-ryżowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 3 saszetki
jabłka 75 dag
jaja 2
masło 1 łyżka
cukier 2 łyżki
cynamon
śmietana 18 proc 6 łyżek
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Przysmak jabłkowo-ryżowy

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na półmiękko. Odsączamy i wsypujemy do miski. Mieszamy z jajami, łyżką masła i cukru. Połowę ryży wykładamy do natłuszczonej formy do zapiekania. Smarujemy 3 łyżami śmietany. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Słodzimy łyżką cukru i skrapiamy sokiem z cytryny. Lekko odciskamy i połowę wykładamy na ryż, oprószamy cynamonem. Wykładamy resztę ryżu, śmietany i pozostałe jabłka. Ponownie oprószamy cynamonem i zapiekamy ok 30 min w 180 st. Kroimy na porcje i dekorujemy bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 23.01.2014 12:05
Idealne dla dzieci. Bardzo takie lubią. Sama też zajadam się takimi deserami :)
babajaga1969 23.01.2014 04:37
pyszne - smaczne
Rafał10 22.01.2014 21:45
super wygląda :)
Milka100 22.01.2014 21:04
uwielbiam jabłka z ryżem
Jadwiga/Jaga85 22.01.2014 20:49
Wygląda pysznie!!!
Ania84 22.01.2014 18:16
mi też bardzo smakuje, moja mama mi ją przyrządzała w dzieciństwie a teraz ja robię ją moim pociechom :)
Romanowka 22.01.2014 17:42
Smaki z dzieciństwa, bardzo lubię to zestawienie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak