Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przyprawa grzybowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone 1-2 szkl.
pieczarki 2 szkl. suszone
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2-3 łyżki gruba
cukier brązowy 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
Cebula suszona Prymat 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Przyprawa grzybowa

Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki, wysuszyć w piekarniku, w suszarce elektrycznej lub tradycyjnie, na nitce - powinny być suche, ale pozostać dość elastyczne.
Do malaksera/rozdrabniacza wsypać suszone grzyby (ok. 2 szklanki), gruboziarnistą sól morską, kminek mielony, suszoną cebulę, cukier, pieprz kolorowy i ziołowy.
Całość miksować pulsacyjnie, aż powstanie możliwie sypki granulat - stopień zmielenia można dostosować do własnych potrzeb.
Gotową przyprawę wysypać na arkusz papieru do pieczenia i pozostawić na kilka minut, aby przestygła - podczas miksowania, zwłaszcza dłuższego, zawartość blendera ogrzewa się, a zamknięta w takim stanie, szybko zbryli się.

Przesypać do szczelnego słoiczka i przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.
Dodawać do zup, sosów, różnego rodzaju farszu, bigosu, etc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pierniczkowo 09.09.2013 15:38
fajny pomysł :)
Habibi 08.09.2013 12:44
jest bardzo wygodna w użyciu - nie trzeba jej wiele czasu, aby oddała swój aromat potrawie... w odróżnieniu od całych grzybów suszonych :)
Lis 07.09.2013 00:32
ciekawa przyprawa:)
kasienka23 06.09.2013 22:17
fajna przyprawa!
gosia1988 06.09.2013 21:12
fajna przyprawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak