Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przykryte polędwiczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwiczki wieprzowe 80 dkg
ocet balsamiczny 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżki
miód 1/5 łyżki
tymianek 1 łyżeczka
szałwia 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
musztarda 1 łyżka
olej 1/2 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szkl
masło
Pieprz czarny Prymat w młynku
cebula 2 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przykryte polędwiczki

Kroki postępowania

1
Polędwiczki oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki, lekko rozbijamy, posypujemy pieprzem i solą.
Krok 1 - Przykryte polędwiczki foto
2
Do miski wlewamy olej, dodajemy szałwię, tymianek, miód, przeciśnięty czosnek, musztardę, sos sojowy i ocet, dokładnie łączymy składniki.
Wkładamy mięso i pozostawiamy w takiej marynacie ok 1 godzinę.
Krok 2 - Przykryte polędwiczki foto
3
Rozgrzewamy patelnię i smażymy nasze polędwiczki z obu stron
i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 3 - Przykryte polędwiczki foto
4
Patelni nie myjemy i na reszcie marynaty smażymy cebulę, dokładamy bułkę tartą mieszamy razem, wykładamy na nasze polędwiczki. Na wierzch dajemy kilka wiórek masła.
Krok 4 - Przykryte polędwiczki foto
5
Zapiekamy w piekarniku 180 stopniach ok 40 minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami
Smacznego
Krok 5 - Przykryte polędwiczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 05.03.2014 00:29
Fantastycznie wyglądają
w mojej kuchni 01.03.2014 12:04
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak