Przetwory-cukinia a'la ananas

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2,5 kg
  • cukier

    800 g
  • Kwas cytrynowy Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinie obrać i pokroić w średnią kostkę,musimy mieć 2,5 kg już gotowej obranej cukinii.Obraną i pokrojoną cukinię wsypujemy do garnka i zasypujemy kwaskiem oraz cukrem i cukrem waniliowym.Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godzin.Po tym czasie wszystko zagotować i gotować ok 15-20 minut w zależności od cukinii musi byc taka prawie miękka.Przełożyć do słoików i pasteryzować 5 minut.Pyszna kwaskowa cukinka w sam raz do deserów,ja lubie pojadać samą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 09.07.2013 15:48
To przepis jeszcze z czasów "kryzysu PRL" :) Ja dodaję też aromat ananasowy :)
iziona 09.07.2013 15:01
Ja robię od kilku lat i jestem z tego przepisu bardzo zadowolona
gosia1988 09.07.2013 14:13
takiej jeszcze nie jadłam
cooleczka 09.07.2013 14:07
nie wiedziałam, że można jeść cukinię na słodko
Alex_M 09.07.2013 14:06
pomysł rewelacja!
gosia56 09.07.2013 12:54
tez chciałam w zeszły roku zrobić ale się skonczyły
Renata9 09.07.2013 12:49
pyszna cukinia
Laila2786 09.07.2013 12:42
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat