Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przetwory z jabłek

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 5 kg
cukier żelujący 3:1 5 kg
słoiki 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Przetwory z jabłek

Kroki postępowania

1
Jabłka umyłam obrałam ze skórki pokroiłam w ćwiartki powycinałam gniazda z nasionami . Starłam na wiórka maszynką robiłam szybko poszło.
Krok 1 - Przetwory z jabłek foto
2
Odcisnęłam sok z jabłek i włozyłam do garnka połowę czyli 2.5 kg jabłek gotowałam 10 minut i dopiero wtedy dodałam 2.5 paczki cukru żelującego 3:1 Gotowałam razem i mieszałam 5 minut.
Krok 2 - Przetwory z jabłek foto
3
Wkładałam w słoiki pół litrowe i stawiałam do góry dnem na 5 minut potem do piwnicy wyniosłam .
Krok 3 - Przetwory z jabłek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 06.11.2012 22:21
Gratuluję Doradcy wyboru Mistrza Smaku, który polecił ten przepis.Sprawdza się dokładnie to, o czym z Doradcą dyskutowałam na FB.
Henryka2 05.11.2012 17:16
No, nie jeszcze coś znalazłam. Uśmiałam się ze śmiechu! Słoiki składnikiem "przetworu"! Mielisz czy tłuczesz?!
Henryka2 05.11.2012 17:14
Aaaa, i konfitura z jabłek to nie jest, oj nie.Z cukrem żelującym?!
Henryka2 05.11.2012 17:12
No, chyba nie tak szybko poszło, bo jabłuszka pokrojone postały sobie trochę skoro ściemniały i lekko przyschły.Pasteryzowanie "do góry dnem" ma sens tylko wtedy, gdy słoiki stygną w tej pozycji, do całkowitego wystudzenia, więc 5 minut to smutny żart. '
SmakolykiJoanny 05.11.2012 16:55
smaczne :)
Justyna87 05.11.2012 16:33
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak