Przetwory - papryka konserwowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka

    5 kg
  • woda

    10 szklanek
  • ocet 10 %

    2 szklanki
  • cukier

    3 szklanki
  • sól

    4 łyżki
  • olej

    1 łyżeczka do każdego słoiczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na kawałki, ułożyć w słoikach. Ja pokrojoną paprykę segreguję na dwie grupy bo nie zawsze trafia się piękna i długa papryka. Do jednych słoików trafiają proste i duże kawałki a do drugich małe kawałki, które po zamarynowaniu wykorzystuję do sałatek. Składniki zalewy zagotować i przestudzić. Letnią zalewą zalać paprykę, do każdego słoiczka dodać po łyżecce oleju, zakręcić. Słoiki wstawić do garnka i zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować 10 minut od zagotowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 25.02.2014 15:13
fajne przetwory
Janina 28.09.2013 08:19
Bardzo lubię taką paprykę;)
ONY_za_kare 27.09.2013 17:54
super papryka!
Ola1984 27.09.2013 11:10
Robię paprykę bardzo podobnie. Jest pyszna i krucha.
sylwia_mc 27.09.2013 10:01
bardzo lubię
dwa pokoje z kuchnią 27.09.2013 09:19
pyszotka! dawno nie używałam więc chyba skorzystam z przepisu i zrobię słoiki
Magula 27.09.2013 08:55
lubię taka papryczkę do sałatek
iwi 27.09.2013 06:15
pyszna przez cały rok

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat