Przetwory - ogórki w plasterkach na zimę

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki gruntowe

    4-5 kg
  • woda

    6 szklanek
  • ocet 10 %

    1 szklanka
  • cukier

    6 łyżek
  • sól

    1,5 łyżki
  • nasiona kopru

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyć i osączyć, pokroić na plasterki i ułożyć w słoikach. Wodę zagotować z octem, cukrem, solą i nasionami kopru, można też dodac kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Gorącą zalewą zalać ogórki ułożone w słoikach, zakręcić słoiki. Potem wstawić je do garnka, zalać wodą na wysokość 3/4 i pastryzować 3-4 minuty od zagotowania. Ilość ogórków podaję orientacyjnie. Ja zawszę robię tyle słików ile mi potrzeba. Zależy też jakiej wielkości są ogórki i słoiki bo nieraz za dużo nie da sie upchnąć do słoików. Ta ilość zalewy wystarcza mi na zalanie ok 12 słoiczków półlitrowych. Ogóreczki są idealne do kanapek i do obiadu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorota59 26.10.2013 19:07
też takie robię, bardzo dobre do obiadku
goofy9 22.10.2013 23:43
super, w ziemie się bardzo przydadzą
ONY_za_kare 22.09.2013 10:18
fajna salatka na zime
Ola1984 01.09.2013 12:10
Uwielbiam domowe przetwory z ogórków :) Pysznie :)
malaczarna23 31.08.2013 16:06
pyszne:) robiłam podobnie
bogusia19 31.08.2013 13:55
szkoda że już nie mam ogórków
sanielcia 31.08.2013 13:51
uwielbiam takie ogórki, na pewno pyszne wyszły
dodi 31.08.2013 13:27
muszą być pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat