Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przetwory - ogóreczki konserwowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

warzywa

ogórki świeże 2,5 kg (gruntowe,małe)
marchewka 3 szt

zalewa

woda 1,5 l
ocet 10 % 1 szklanka
sól 3 łyżki
cukier 3 łyżki

dodatki go każdego słoiczka

koper 1 gałązka z nasionami
czosnek 1-2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziarenek
ziele angielskie kilka ziarenek
Gorczyca biała cała Prymat kilka ziarenek

Porada

Do przetworów uzywam grubej soli kamiennej.

Przepis i sposób przygotowania na: Przetwory - ogóreczki konserwowe

Ogórki dokładnie umyć i osączyć, użyłam małych ogórków takich aby akurat mieściły się do pół litrowego słoiczka. Marchewki obrać i pokroić wzdłuż na paski. Ogórki ułożyć w słoiczkach. Do każdego słoiczka włożyć również kawałek marchewki i chrzanu, listek laurowy, 1-2 ząbki czosnku, gałązkę kopru i po kilka ziarenek pieprzu,gorczycy i ziela angielskiego. Składniki zalewy dokładnie wymieszać aby sól i cukier się rozpuściły. Zalewą zalać ogóreczki ułożone w słoikach. Słoiki dokładnie zakręcić i wstawić do garnka. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować ok 8-10 minut od zagotowania, aby ogóreczki tylko zmieniły kolor. Wyłączyć gaz i zostawić do wystudzenia. Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków 0,5 l.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 21.08.2014 10:52
pyszne zapasy domowe
IwonaDD 20.08.2014 12:37
najlepsze!!!
IZABELA29 20.08.2014 10:06
i u mnie zapas zrobiony i 1 słoik otworzony na spróbowanie...
Ewelina1991 20.08.2014 09:33
pyszne ogóreczki
Pani Domu 20.08.2014 07:21
idealne na zimowe zapasy
Renata9 20.08.2014 07:16
uwielbiam ogóreczki konserwowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak