Przepyszny jabłecznik

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3,5 szklanki
  • margaryna

    20 dkg
  • jaka:

    3
  • cukier

    1,5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • śmietana 12%

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jabłka

    1,5 kg
  • cukier

    2 łyżki
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepyszny jabłecznik foto
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć blachę a drugą schować do lodówki na ok 30 minut.
Krok 2 - Przepyszny jabłecznik foto
Obrać i zetrzeć jabłka na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku. Dodać cukier i cynamon. Wymieszać. Równomiernie rozłożyć na cieście. Wyjąć ciasto z lodówki i zetrzeć na jabłka na tarce o dużych oczkach. Piec ok 60-70 minut na złoty kolor.
Krok 3 - Przepyszny jabłecznik foto
Po upieczeniu, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 09.05.2014 13:02
wygląda pysznie, trudno byłoby mu się oprzeć
emeslive 05.11.2012 22:07
Wygląda bardzo zachęcająco. Podoba mi się!
Norgiusz 04.11.2012 08:23
poproszę kawałek tego pysznie wyglądającego ciasta:)
iziona 04.11.2012 08:11
Tez tak robię bo takie prościuchy są najlepsze
miroslawa 04.11.2012 04:43
ten przepis jest super, sama taki robię w domu
babajaga1969 04.11.2012 02:17
aż ślinka cieknie
ziutula 03.11.2012 19:06
smakołyk...
czekoladka_m 03.11.2012 18:49
Najprostszy i najsmaczniejszy:)
Magda24 03.11.2012 18:36
smaczne
Krzysztof15 03.11.2012 18:25
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat