Przepyszny biszkopt

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    10 sztuk
  • cukier

    35 dag
  • mąka

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2,5 łyzeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić dokładnie ze szczyptą soli. Gdy się ubiją dosypywać stopniowo cukier i ciągle ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku stale ubijając, ale na mniejszych obrotach miksera. Gdy skończymy dodawać żółtka, to pomału dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy masę łyżką w 1 kierunku. Wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i posmarowana masłem. Piec w 190 stopniach ok. 30 minut. Biszkopt jest bardzo wysoki- najlepiej przeciąć go na pół i przełożyć masą.
Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 27.06.2013 09:46
super biszkopcik
fictor123 26.08.2012 19:39
super
fictor123 26.08.2012 19:39
super
Ewelina36 02.10.2011 08:31
jest smaczny
rakow2 28.05.2011 20:07
musowo
Krzysztof42 29.10.2010 19:03
fajnie że przepyszny
IlonaAlbertos 18.09.2010 13:41
Biszkopt jak na tort.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat