Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis na łososia dla "opornych kucharzy" :)

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łosoś filet 300-400 gram
oliwa odrobina
sól odrobina
pieprz szczypta
papier do pieczenia na 1 blaszkę

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis na łososia dla "opornych kucharzy" :)

Kroki postępowania

1
Przepis na tego łososia jest tak prosty, że łosoś uda się każdemy. W smaku jednak wydobywa z łososia pełnie smaku przz co nikt nie zorientuje się iż przygotowanie jest tak łatwe. Duży dzwonek łososia myjemy i zdzieramy nożem odstające łuski i dzielimy go na pół.
Krok 1 - Przepis na łososia dla "opornych kucharzy" :) foto
2
Odkrawamy kręgosłup i pęsetą wyciągamy ości (najlepiej naciskać łososia ręką wtedy wyczujemy miejsca, w których ości się znajdują i po mocniejszym nacisku kawałek ości powinien wyjść na zewnątrz, przez co łatwiej będzie nam można ją wyciągnąć).
Krok 2 - Przepis na łososia dla "opornych kucharzy" :) foto
3
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni i na blasze kładziemy papier do pieczenia, smarujemy go bardzo cienką warstwą oleju i posypujemy solą. Gdy piekarnik się rozgrzeje łososia kładziemy na skórze (!) i pieczemy przez 10-15 minut aż nabierze jasno różowego koloru.
Krok 3 - Przepis na łososia dla "opornych kucharzy" :) foto
4
Po wyciągnięciu oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Łosoś jest gotowy do podania. Sama uwielbiam go z sosem bazyliowym, który nadaje tej rybie wyjątkowego posmaku. (Przepis na sos dostępny na moim profilu)
Krok 4 - Przepis na łososia dla "opornych kucharzy" :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Esteban 12.05.2013 23:40
Aż ślinka leci...
idealme 12.05.2013 18:57
na pewno wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak